Рухають блоки та опановують мову програмування. Як школярі вивчають IT

За підтримки Favbet Foundation
04 квітня 2024
У сучасних дітей – сучасні інтереси. Тому їх складно буває заохотити до консервативних гуртків чи освітніх проєктів. 
Натомість їхню обізнаність у технологіях та прагнення вивчати інновації можна використати з користю. Наприклад, пройти IT-курс та вивчити нову мову програмування.
За підтримки Favbet Foundation в Україні стартував уже другий освітній IT-проєкт для школярів 8-12 років. "УП.Життя" дізнавалася деталі ініціативи.

Навчання через гру

Проєкт IT-kids запустили у 2023 році в межах "Клубу Супергероїв". Перший потік учнів вивчав курс "Новий Python", під час якого діти вчились основам програмування.
Ініціативу реалізовували спільно з Code Club Україна – Всеукраїнською освітньою ініціативою, яка займається популяризацією якісної IT-освіти для дітей.
Аліна Щербина, керівниця
Code Club Україна
"Для нас дуже важливо, щоб діти отримували задоволення від занять, не сприймали їх як ще один шкільний урок. На думку учнів, наші програми на 92% складаються з розваг. Додайте сюди навички роботи в команді, презентації своїх рішень, пітчингу проєктів, відстоювання власної думки та менторинг від дорослих!
У такий спосіб студенти Code Club в ігровій формі отримують базові знання про програмування і можуть приміряти на себе майбутню професію", – розповідає керівниця Code Club Україна Аліна Щербина.
ІТ-курси у межах ініціативи є безкоштовними для дітей, оскільки навчання відбувається як в онлайн, так і в офлайн-форматах. Аби потрапити на навчання, діти попередньо заповнювали заявку.

Рухай блоки – опановуй Scratch

На створення нового курсу організаторів надихнули успіхи випускників попередньої програми, а також велика кількість запитів на такий формат навчання.
Ольга Король, кураторка проєктів
фонду Favbet Foundation
"Ми зупинили свій вибір на мові Scratch, яка дозволяє залучати не лише технічні знання, а переважно креатив та фантазію. Фактично школярі з'єднують різні блоки між собою у програмі. Сам процес є доступним і зрозумілим для дітей віком 8–12 років", – каже кураторка проєктів фонду Favbet Foundation Ольга Король.
За допомогою Scratch діти можуть створювати власні інтерактивні ігри, мультфільми та інші проєкти.
"Під час навчання на курсі Scratch діти розбирають завдання на окремі кроки та працюють із послідовностями. Це сприяє розвитку їхньої креативності та уяви, а також логічного мислення та аналітичних навичок.
Окрім цінних знань, учасники знайомляться з однолітками зі спільними інтересами, вчаться працювати в команді і хоча б на певний час позбуваються впливу війни, яка так сильно змінила їхню повсякденність", – розмірковує кураторка проєктів фонду Favbet Foundation.

Скільки дітей вчить програмування на курсі Scratch

У 2024 році попит на освітні ІТ-курси серед школярів дуже високий. Кількість учасників збільшилась удвічі та складає 682 дитини.
Навчаються вони в 63 групах: 19 онлайн та 44 офлайн в аудиторіях у всій Україні. Зокрема, навчання відбувається у Дніпрі, Івано-Франківську, Кропивницькому, Кривому Розі, Львові, Донецькій області, Одесі, Полтаві та у Черкасах.
Майже третина учнів (це понад 220 учасників) – діти з сімей військовослужбовців та ВПО.
"Кожна дитина, особливо в умовах повномасштабного вторгнення, потребує уваги та можливостей проживати своє дитинство з новими друзями, цікавими пропозиціями, знаннями та проєктами.
Для нас важливо, щоб учасники наших проєктів могли самі формувати своє бачення майбутнього і вже зараз працювали над здобуттями тих навичок та знайомств, які допоможуть їм здобути успіх, коли вони стануть дорослішими", – додає кураторка проєктів фонду Favbet Foundation Ольга Король.

Інноваційне навчання

Аліна Щербина каже, що сучасні діти досить обізнані та прагнуть опановувати інновації.
Вона зауважує, що один дитячий курс не зробить школяра прогресивним айтівцем. Але дитина вже матиме уявлення щодо технологій IT, напрямків, мов програмування тощо.
"Наша аудиторія – діти, які мають високу внутрішню мотивацію. Тому зазвичай у них не виникає проблем із самодисципліною тощо. Дехто навіть сам себе записує на курси – обирає, стежить за наборами, реєструється і не пропускає занять", – з усмішкою говорить Аліна.
Курс складається з трьох рівнів: Scratch-новачок, Scratch-базовий та Scratch-просунутий. Кожен із них враховує вік та підготовку учнів.
Заняття у групах проходять раз на тиждень та тривають 40 хвилин.
"Діти не просто мріють бути крутими фахівцями, а прагнуть завдяки цим знанням і вмінням реалізовувати свої ідеї та бажання. Головні з них – змінити світ на краще.
Ми проводили внутрішні опитування, і виявилося, що наші учні мріють за допомогою технологій подолати важкі захворювання, зробити життя їхніх похилих родичів комфортним і щасливим, допомагати тваринам, рятувати екологію. Їхні стимул, мрії та наполегливість – головний секрет мотивації нашої команди та наших менторів!" – каже керівниця Code Club Україна.
Вона додає, що коли дітям цікаво, у них не виникає жодних складнощів, адже цікавість з допитливістю перемагають.

Дружні ментори

"Наші ментори – не просто викладачі, вони практики. Здебільшого айтівці, вчителі інформатики, студенти старших курсів технічних вишів. Вони на волонтерських основах передають свої знання та досвід дітям. Окрім того, виступають рольовими моделями для молоді", – розповідає Аліна Щербина.
Вона додає, що ментори натхненні навчанням дітей і зазвичай роблять навіть більше, ніж мають.
Так, наприклад, у Харкові викладачка вишу та двоє її студентів продовжували навчати дітей у сховищах під обстрілами у перші дні повномасштабної війни.
"Ментори працювали онлайн із бомбосховищ, в режимі світломаскування, в процесі евакуації, з-за кордону, але не лишали учнів. І робили вони це не стільки для продовження навчальної програми, скільки для того, щоб діти відчували хоч у чомусь стабільність, відчували турботу, щоб мінімізувати їхній стрес, відволікти", – ділиться Аліна.
Викладачі є в усіх куточках України. Незалежно від локації вони натхненні процесом та наполегливістю дітей.
Надія Гарасимчук, ментор зі Scratch з Дніпра:
"Цікавий і невимушений процес навчання відволікає дітей від тривожних думок. Завдяки зусиллям команди Code Club Україна майже всі учні змогли повернутися до занять, навіть ті, хто перебуває за кордоном".
Дмитро Воронов, ментор курсу Python з Сєвєродонецька:
"Навіть в евакуації я вирішив продовжувати заняття в Code Club Україна. Менторство мотивує мати думки про майбутнє, коли спостерігаєш за учнями. Є віра в те, що уроки дають користь, і країна обов'язково розквітне!"
Катруся Алейникова, 12-річна асистентка ментора з Лисичанська:
"Кожен по-різному переживає цей нелегкий час. Наприклад, я в евакуації намагаюсь читати більше книжок та допомагати іншим відволіктись від війни. На заняттях забуваю про війну і мені стає легше. Учні, що майже мої однолітки, мотивують дізнатися щось нове, вдосконалюватися".
Ольга Митлович, ментор зі Львова:
"Україні потрібні розумні діти, тому освіта має розвиватись попри негаразди. Звичайно, це не просто, але коли кожен докладає зусилля, то є результат!"
© 2007-2024, Українська правда.
Текстові матеріали, розміщені на сайті life.pravda.com.ua, можна безкоштовно використовувати в обсязі не більше 50% за умови прямого посилання у підзаголовку чи першому реченні матеріалу.
Матеріали з позначкою PROMOTED, СПЕЦПРОЄКТ, ЗА ПІДТРИМКИ публікуються на правах реклами.Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство "Інтерфакс-Україна", не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства "Інтерфакс-Україна".