Надсучасні поля і тренажери: як "Епіцентр" відновлює дитячий спорт на Київщині

Надсучасні поля і тренажери: як Епіцентр відновлює дитячий спорт на Київщині

Національна мережа торговельних центрів "Епіцентр" продовжує виділяти значні ресурси на соціальні проєкти та відновлення спортивної інфраструктури, долучившись до відбудови ліцею №3 в Ірпені.

Під час наступу окупаційних військ у лютому та березні 2022 року на київщині велися запеклі бої. Міста-супутники столиці, такі як Буча, Ірпінь та Гостомель, щоденно потерпали від шквалу ракетних та артилерійських обстрілів.

Хаотичні бомбардування призводили до руйнування не лише військової інфраструктури, але й житлових кварталів та навчальних закладів.

За свідченнями директора Ірпінського ліцею №3 Станіслава Федорова, лише за місяць бойових дій на території ліцею нарахували 40 прильотів, 10 з яких влучили безпосередньо в будівлю навчального закладу.

До повномасштабного вторгнення ліцей був одним з найбільш зразкових навчальних закладів Київщини. В ньому навчалися близько 1500 дітей, діяло понад 20 спортивних секцій та навчальні класи соціально-спортивної школи фонду "Реал Мадрид", яку розвиває громадська організація "Епіцентр дітям".

Остання курує цілою мережу шкіл фонду "Реал Мадрид" в Україні в якій навчаються близько 800 дітей. І тільки в Ірпінському ліцеї вона опікувалася 50 учнями з соціально-незахищених верств населення.

Внаслідок руйнувань, завданих закладу в ході бойових дій, продовження роботи ліцею було неможливим, а на його відновлення потребувалися сотні мільйонів гривень. На щастя, ліцею вдалося залучити до проєкту відновлення як міжнародні фонди та благодійні організації, так і великий український бізнес.

Зокрема, мережа торговельних центрів "Епіцентр" та ГО "Епіцентр дітям" взяли на себе повне відновлення та переоснащення спортивної складової навчального закладу.

Урочисте відкриття ліцею після відбудови відвідали представники Unicef, міністр освіти і науки України Оксен Лісовий, голова Київської ОВА Руслан Кравченко та міський голова Ірпеня Олександр Маркушин, а також співзасновниця компанії "Епіцентр К" Галина Герега.

"Чотири роки тому, громадська організація "Епіцентр-Дітям" розпочала тут унікальний для України проєкт, запустивши соціально-спортивную школу фонду "Реал Мадрид".

Нашою метою було подарувати надію діткам, які цього найбільше потребують. І сьогодні, відкриваючи школу знову, після того, як вона була зруйнована та відбудована, я ще більше відчуваю важливість нашої місії.

Бо сьогодні ми даруємо надію не лише тим, хто тут навчається, ми демонструємо всій Україні, що наш дух та прагнення до перемог не зупинити.

Нехай цей ліцей та соціально-спортивна школа фонду "Реал Мадрид" стануть місцем, де народжуються чемпіони та лідери нашого завтрашнього дня", - зазначила в ході відкриття Галина Герега.

За фінансової допомоги "Епіцентру" менше ніж за два місяці ліцей був обладнаний новими спортивними майданчиками та тренажерами. Було встановлено два міні-футбольних поля розміром 26 на 14 метрів, одне велике футбольне поле розміром 60 на 40 метрів і трибуною на понад 50 місць, баскетбольний майданчик розміром 30 на 18 метрів та бігову доріжку довжиною в 200 метрів.

Поруч з полями з’явилися столи для гри в популярний нині текбол, зона силового фітнесу із сучасними тренажерами для загальної фізичної підготовки, а також обладнано майданчик для різних видів єдиноборств (тхеквондо, дзюдо, бокс, карате, хортинг, фріфайт та айкідо).

Для комфортних та безпечних тренувань дітей футбольні поля були оснащені штучною травою, а баскетбольний майданчик, бігова доріжка та зони тренажерів - пом’якшеним каучуково-поліуритановим покриттям.

Не менш важливо, що крім спортивних занять, вихованці соціально-спортивної школи фонду "Реал Мадрид" зможуть долучитися до психологічної реабілітації, різноманітних гуртків, інтелектуальних ігор, факультативів з англійської тощо.

Таким чином діти з соціально-вразливих верств населення зможуть якнайшвидше відновитися від жахів війни.

"З перших днів війни ми надавали нашим учням в Ірпені психологічну, а згодом і матеріальну підтримку.

Діти пережили окупацію та інші жахіття війни, тож для нас дуже важливо бачити зараз їхні усмішки.

Відбудова ліцею символізує як відновлення освітньої галузі, так і самого міста Ірпінь, історія окупації та героїчної боротьби якого розлетілась по всьому світу.

Тож ми дуже раді долучитись до цього проєкту та плануємо й надалі розвивати мережу шкіл фонду "Реал Мадрид" в Україні", - говорить віцепрезидент ГО "Епіцентр дітям" Тарас Герега.

Нагадаємо, що соціально-спортивна школа фонду "Реал Мадрид", яку в Україні вже понад 5 років представляє ГО "Епіцентр дітям", розпочала свою діяльність в Ірпені у 2019-му.

Окрім Київщини та самої столиці, школи фонду працюють у Тернополі та на Хмельниччині. У них навчаються діти з соціально незахищених категорій населення: діти-напівсироти, діти з малозабезпечених сімей, з груп ризику, внутрішньопереміщених сімей тощо.

Загалом соціально-спортивні школи мадридського клубу опікуються дітьми із соціально незахищених родин у 80 країнах. Проте єдиною країною в світі, яка отримала від фонду "Реал Мадрид" статус стратегічного партнера та право відкрити не одну, а цілих чотири школи, стала Україна.

Варто зазначити, що повноцінне відновлення ліцею в Ірпені стало можливим завдяки широкій залученості міжнародних фондів та бізнесу.

Зокрема Фонд UNICEF виділив кошти на будівельні роботи, дитячий Фонд Німеччині ChildFund Deutschland профінансував меблі для навчальних класів, неурядова організація terre des homes - Germany надала кошти на обладнання для їдальні та навчальних класів, а ізраїльська ІТ компанія AppsFlyer виділила комп'ютерне обладнання для забезпечення двох кабінетів інформатики.

Важливу допомогу навчальному закладу надали й українські організації: благодійні фонди "Жовто-блакитні Крила" та "Дитячі Центри України", HUB "Генерація ЮА".

Вони допомогли з комплексною гуманітарною підтримкою, залученням міжнародних партнерів, місцевих організацій та волонтерів, гуманітарною допомогою та реабілітацією вчителів та школярів ліцею тощо.

Додатково громадська спілка "Освіторія" долучилася до відновлення вчительських для вчителів старшої та молодшої школи, а також кабінетів хімії, біології та фізики.

Загалом відновлення Ірпінського ліцею - яскравий приклад ефективної колаборації українського та закордонного бізнесу, благодійних організацій та міжнародних фондів.

Приклад, який символізує згуртованість українців з абсолютно різних сфер діяльності та єдність європейської спільноти в питанні підтримки та повоєнного відновлення України.

Головне сьогодні