Келих за здоров'я. Як оцінити шкоду алкоголю

Проект "Зменшуй шкоду з Олександром Колядою" присвячений шкідливим звичкам та головному питанню – чи можливо знизити негативні наслідки для організму і дозволити собі маленькі слабкості?

Відповіді дає Олександр Коляда – науковий співробітник лабораторії епігенетики Інституту геронтології Національної академії медичних наук України.

Складається враження, що кожен ще зі школи знає про антиоксиданти червоного вина, які уповільнюють старіння, про користь алкоголю від радіації та мікробів і про те, що жіночий алкоголізм не лікується, а чоловікам можна все.

Про всяк випадок уточнюю, що все це – міфи.

Користь від червоного вина і справді є, але її там точно менше, ніж від ранкового бігу. Корисність цього напою можна пояснити тим, що вино – це продукт рослинного походження, яких нам часто не вистачає.

Що стосується найбільш популярного уповільнювача старіння – резвератролу, то вино дійсно містить його у великій кількості.

Але, по-перше, для терапевтичної дози вам треба випити 150-ти літрову бочку такого вина. По-друге, вино його містить стільки ж, скільки й виноградний або чорничний сік.

Від радіації алкоголь також не рятує, але притупляє відчуття страху перед нею.

Алкоголь дійсно вбиває мікроби, проте не той, що ми з вами п'ємо. Той, який ми вживаємо, вбиває корисні мікроби кишківника, а не ті, яких ми хотіли б позбутися.

Є лише дві цифри про алкоголь, які ми повинні знати.

Перша: необхідна доза алкоголю для представника нашого виду становить 0.

Це означає, що немає такої дози, без якої наш організм не зміг би вижити навіть у цих виснажливих комфортом та нудьгою бетонних джунглях. У зв'язку з цим, проста і однозначна рекомендація для тих, хто не п'є – і не починайте.

Але, як я розумію, ви продовжуєте читати й вас переповнює жага дізнатися другу цифру. Вона каже нам про допустиму дозу алкоголю. Саме її всі й люблять та навколо неї розгортаються всі суперечки.

Аналізуючи численні дослідження, вчені зробили висновок, що люди, які вживають різні дози алкоголю, мають різну тривалість життя.

Ті, хто п'ють багато – по 4 дрінка в день (дрінк – це один келих вина, один кухоль пива або одна чарка горілки, наприклад), живуть менше за всіх.

Ті, хто не п'ють, живуть стільки ж, скільки й ті, хто п'ють по два дрінка на день.

Та, найдовше живуть ті, котрі випивають по одному дрінку на день.

Малоймовірно, що спирт сам по собі продовжує життя тим, хто вживає його щоденно.

Тим не менш, алкоголь дуже гармонійно вписується в спосіб життя, що сприяє довголіттю. Ці самі "помірно питущі" щасливчики їдять більше овочів, більше часу приділяють щоденній активності, більш соціально залучені та, мабуть, менш напружені вечорами, особливо після випитого келиха.

У цьому випадку помірний алкоголь – необов'язкова, але гармонійна частина способу життя й маркер добробуту.

Такі люди достатньо розумні, щоб не пити багато, й досить забезпечені, щоб дозволити собі якісні напої.

Якщо ви здорові, проводите весело час з друзями або вечір у родинному затишному колі. Якщо ви знаєте, що зупинитеся на одному дрінку – шкода від нього мінімальна.

Адже небезпека пов'язана, перш за все, з кількістю випитого алкоголю.

Частина людей має генетичну схильність до алкогольної залежності та з ранніх років не може вчасно зупинитися.

А частина запиває свої не генетичні, а набуті проблеми.

Насправді як перших, так і других порівняно мало, більшість людей просто ігнорують шкоду великих доз.

Алкоголь у великих дозах не тільки шкодить організму, але є каталізатором неприємностей.

Не пийте за кермом або перед активними фізичними вправами. Хоч ДТП вбивають рідше, але точно швидше за холестеринові бляшки.

Категорично потрібно відмовитися від алкоголю вагітним жінкам. Тут навіть регулярні малі дози можуть вплинути на майбутніх нащадків. Те ж саме стосується і періоду годування грудьми.

Не слід споживати алкоголь щодня. Робіть дні відпочинку. Це допоможе вам уникнути залежності, а вашому організму впоратися з продуктами метаболізму етанолу.

Звичайно ж, ще один ключ до зниження шкоди від алкоголю ховається не в самому алкоголі, а в продуктах, що супроводжують його вживання. Багато солоних снеків до пива, жирного сиру до вина, і тим більше процес паління у будь-якій кількості більш шкідливі, ніж сам напій.

Всі ці поради доречні для більшості людей, але варто пам'ятати, що є меншість, якій алкоголь протипоказаний.

Дослідження досить однозначні у ставленні до алкоголю: чим менше пити, тим краще, а мало – зовсім не шкідливо. Щодо типу алкоголю, такої однозначності немає.

Відомо, що вино корисніше, ніж пиво, червоне вино корисніше, ніж біле, віскі – корисніший, ніж горілка.

Так як більш детальних даних немає, потрібно проводити більше експериментів для дослідження цієї теми.

У наступній темі ми поговоримо про спорт. Навіщо нашому організму фізичні вправи та чому шкідливі перенавантаження?

У коментарях до цього матеріалу пишіть питання, які вас цікавлять, про спорт у нашому житті.

Фото надані Олександром Колядою

Реклама:

Головне сьогодні