Куди їхати у подорож за смачним вином? Поради від сомельє

Наскільки великий світ вина та як знайти своє улюблене? В яку точку земної кулі варто вирушити на пошуки фаворита? Винна Мекка – де вона на карті?

Тисячі питань виникають під час пошуку ідеального вина. Про класику та світові тренди, про географію винної культури розповість шеф-сомельє відомого київського ресторану Veranda on the river Олексій Олексієнко.

Шеф-сомельє Олексій Олексієнко

З чого почати відкриття світу вина

Відкрити світ вина з нуля не вийде, до цього треба прийти. Ви не можете сказати "Я хочу пізнати вино" і негайно його пізнати. Навіть якщо ви вирушите до винокультурної країни цього не станеться одразу. Це, перш за все, культурний пласт.

Потрібно згадати, як люди приходили до розуміння вина. Спочатку їхати до країн, у яких вино було невід'ємною частиною культури. Країн, де за стіл не сідають без пляшки вина до обіду і вечері. Адже французи та італійці, у яких на столі немає пляшки вина, це нонсенс.

Тому відкривати доведеться крок за кроком. Якщо ви хочете розбиратися у вині, то раджу розпочати з італійських та французьких.

Винний туризм як спосіб дізнатися більше

Чим більше ви подорожуєте, тим більше знаєте. Справжній винний туризм коли є можливість поспілкуватися з власниками винних будинків.

Дегустаційні зали будь-яких виноробних компаній – це не дуже цікаво. Коли ж ви побуваєте в гостях у справжнього винороба, то розумієте, що окрім теруару – це, в першу чергу, людина.

"Сьогодні я зустрічався зі Стефано в Тоскані. Він робить к'янті, в якому частина його душі. Завтра зустрічаюся з бароном Франческо Рікасолі і розумію, що це щось зовсім інше, і душу він вкладає в Кастело ді Броліо. Ось ці мої зустрічі дають розуміння того, що в одному регіоні однієї країни, зоні к'янті, – абсолютно різні люди. Звідси різні вина. Тому, якщо там 700 тисяч виробників, чи вистачить вам життя відвідати хоча б 5%?", ділиться своїми думками Олексій Олексієнко.

Тоскана, Італія

Що є Меккою на світовій карті виноробства?

Франція та Італія є Меккою винного туризму. Почати свою подорож варто з кращих регіонів, а після відправитися трохи вглиб. Якщо ви у Франції – то обов'язково варто відвідати Бордо, потім поїхати до Бургундії. Якщо ви в Італії – їдьте до Тоскани та П'ємонта.

Лише після цього можна рухатися далі в італійські Умбрію, Марке, Калабрію, Кампанію. У Франції – долину Луар та Ельзас.

Ельзас, Франція

Відкривайте маленькі сімейні виноробні

Не можна недооцінювати сімейні виноробні. Локальні винарні дають більше – це вина з обличчям.

У хорошій винній карті повинні бути різні вина. Особливо це стосується тих, які не можна знайти в довідниках. Саме сімейні будинки складають основу винної карти, все інше можна розглядати як доповнення.

Про винні тренди

Зараз у тренді маловідомі регіони Франції. Наприклад, долина Луари. Крім відомих Сансера, Пуі-Фуме і Тавеля люди цікавляться Квінсі, Реї, Сан Пурсан та іншими.

Збільшується інтерес до Австрії та Німеччини. Там прекрасні шардоне, совіньон. Червоні вина на високому рівні. У Португалії – чудові сухі вина.

Лідерські позиції в гонитві за винною модою – за білими та червоними винами Бургундії. Люди, які нещодавно повернулися з подорожей, тільки й говорять про Бургундію. І я думаю, що в наступному році ця тенденція продовжиться.

Дінгайм, Німеччина

Чому розбиратися у вині – comme il faut для сучасної людини?

Вино це частина культури і частина життя. Уявіть, ви приїжджаєте в гості і у вас питають: "Якому вину ви віддаєте перевагу?". Ви не можете сказати: "Я не знаю", адже будете виглядати неосвіченою людиною. Тому сучасні люди хочуть розуміти світ вина.

У Veranda on the river ми запускаємо школу вина з 1 жовтня. Тривалість курсу три місяці, заняття раз на тиждень. Наша суттєва відмінність від решти шкіл полягає в тому, що це не школа сомельє, а самопідготовка для себе. Ми допоможемо людям розбиратися у вині.

Запрошуємо і вас!

Головне сьогодні