Швидкий старт і крута робота: перспективи навчання в профтеху

Спецпроєкт в межах програми USAID "Мріємо та діємо"
29 серпня 2024
У попередніх статтях УП розібралася, що такі галузі, як будівництво, логістика, енергетика і сільське господарство мають значні перспективи в Україні та очікують припливу інвестицій, особливо після закінчення війни.
Водночас вже зараз ці сфери відчувають значний брак кадрів і готові пропонувати конкурентні зарплати фахівцям. А надалі конкуренція за кваліфіковані кадри буде ще вищою. Карʼєру в цих галузях часто можна почати досить швидко, зі спеціальностей, які не потребують вищої освіти, і далі зростати професійно, вже гідно заробляючи.
Попри велику потребу на ринку праці, деякі підлітки відкидають профтехи через стигму в суспільстві та навіть гендерні стереотипи, додає директор Чернігівського професійного залізничного ліцею Максим Поджарий.
Чому не потрібно боятися профтехосвіти і які перспективи на ринку праці вона дає? Які інновації впроваджуються в сучасних закладах та які спеціальності в галузях агробізнесу, енергетики, транспорту та будівництва пропонують українські профтехи?
"Українська правда. Життя" вирішила знайти відповіді на ці запитання спільно з програмою USAID "Мріємо та діємо".

Як змінились профтехи за останні роки та чому варто туди вступати

Професійно-технічні навчальні заклади надають можливість доволі швидко опанувати практичні навички й отримати вузькопрофільні знання, з якими можна легко влаштуватись на достойну роботу.
Фото: профорієнтаційний хаб від DECIDE (лекційна аудиторія)
валерія коваль
"Серед тих, хто звертається до служби зайнятості, мабуть, 60% людей з вищою освітою. Але вони не можуть знайти гідну роботу на цю освіту, тому приходять отримувати робітничу професію", – каже Валерія Коваль, директорка Полтавського центру професійно-технічної освіти.
При цьому профтех не забирає у людини можливість здобути вищу освіту, а лише розширює кар’єрні перспективи, додає менеджерка проєкту DECIDE Валентина Полторак.
Дуже не вистачає виконробів, які можуть правильно спланувати та організувати роботу на обʼєкті. Також є дефіцит генпланістів – архітекторів, які займаються об’ємним плануванням, додає Олена Ломоносова, засновниця компанії BIM Team, яка проводить повний цикл будівництва за технологією BIM (Building Information Model) – це один з останніх трендів у галузі будівництва.
За словами Валентини, деякі учні обирають профтех, знаходять хорошу роботу і поєднують її з навчанням, яке самі оплачують. А профтехосвіта може бути запасним варіантом. Практичні навички допоможуть відкрити власну справу або влаштуватися на критично важливі підприємства у разі втрати роботи або економічної нестабільності.
Максим Поджарий, директор Чернігівського залізничного ліцею, додає, що багато хто з учнів обирає ліцей тому, що їм набридла школа, але потім вони відкривають у себе пристрасть до практичного навчання і до технічних спеціальностей зокрема.
Фото: Чернігівський професійний ліцей залізничного транспорту
"Ми вважаємо, що треба створити профорієнтаційний хаб, аби у дітей по випуску з 9 чи 11 класу було чітке бачення, чим вони хочуть займатися, і як профтехи можуть їм допомогти в цьому", – коментує директор Чернігівського залізничного ліцею.
Максим наголошує, що профтех – це не лише фізична праця. Технічні спеціальності дозволяють учням проявляти творчість, а під час виробничої практики підлітки можуть випробувати на собі обрану професію і знайти вектор, в якому зможуть рухатися далі.
"Багато хто думає, що сантехніка – це лише робота з каналізацією, а електрика – світло в будинку. Але ти можеш повчитися на електрика, а потім займатися виготовленням декоративних світильників. Є дуже багато варіантів для розвитку. Професія просто допомагає тобі проявити свої здібності", – розповідає Максим Поджарий.

Що змінилось у підході до навчання

Попри стереотипи, у заклади профтехосвіти не беруть "всіх підряд". Максим Поджарий каже, що керівники закладів особливо звертають увагу на мʼякі навички: дисциплінованість, вмотивованість, відповідальність, уміння працювати в команді. Велику роль відіграє рекомендаційний лист і те, як вступник покаже себе на співбесіді.
Фото: профорієнтаційний хаб від DECIDE (аудиторія для навчання сантехніків)
"Я борюся і буду боротися за те, щоб профтехи не сприймали як заклади для гірших учнів.

Ця несправедливість побудована на застарілих знаннях. Я хочу показати, що профтех уже давно не той, яким був. Він привабливий, цікавий, і він дає шлях для розвитку",
– наголошує директор.
У сучасних профтехах також значно вищі вимоги до кадрів, ніж це було колись. Наприклад, у Чернігівському залізничному ліцеї та в Полтавському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості (ЦПТО) постійно проводять підвищення кваліфікації викладачів. 
Фото: підвищення квалфікації викладачів
Так, підготовку за професією електрозварник у ЦПТО здійснюють педагоги, які пройшли стажування на підприємствах Німеччини.
"Ми працюємо над корпоративною етикою, не тільки у педагогічних працівників, а й охоронників, прибиральниць, щоб у пріоритеті було ввічливе, доброзичливе спілкування. Дитині має бути комфортно в закладі", – додає Максим Поджарий.

Обладнання і приміщення

Багато українських профтехів отримали сучасну техніку від МОН і донорів. Наприклад, тільки на Полтавщині Миргородське професійно-технічне училище № 44 та Решетилівський професійний аграрний ліцей імені І. Г. Боровенського отримали 18 одиниць аграрної техніки на суму понад 1 млн євро.
Фото: коворкінг кабінет. Тут учні проводять час в навчанні поза програмою: психологічні тренінги, пошук роботи та складання резюме, започаткування власної справи, учнівське самоврядування тощо.
Оновлюються лабораторії та майстерні. Наприклад, Сумське вище професійне училище будівництва і дизайну має багато майстерень для майбутніх малярів, столярів, штукатурів, перукарів. У закладі є кухні-лабораторії з дегустаційними залами, кабінети професійної підготовки тощо.
Сучасне обладнання та технології також використовують у Чернігівському залізничному ліцеї.
"Я проходив навчання у savED, щоб зрозуміти, як покращити заклад і відновити довіру дітей до профтехів. Ми разом з менторами розробляли сайт, створювали новий брендбук, стандартизували кабінети. У майстернях тепер можна працювати із задоволенням", – каже Максим Поджарий.

Співпраця з роботодавцями

Студенти профтехів не лише проходять навчальну та виробничу практику, а й можуть навчатися за дуальною формою. Такий формат дає можливість вивчати теорію в закладі з педагогом, а практикуватись безпосередньо на виробництві, спілкуючись з досвідченими фахівцями та розуміючи всі технологічні процеси.
Фото: профорієнтаційний хаб від DECIDE (логістична аудиторія)
Дуальна освіта доступна не в усіх закладах, але в кожній області України є принаймні один профтех з такою опцією.
Багато закладів також мають договори з комунальними або приватними підприємствами для працевлаштування випускників.
Наприклад, студенти Київського енергетичного фахового коледжу після завершення навчання отримують робітничий розряд та можуть працевлаштовуватися на великі підприємства, зокрема "Київські ТЕЦ", "Київські теплові мережі", "Київські електричні мережі" тощо.
"Дуальна освіта дуже гарно зайшла в наш навчальний процес. Міжнародний автомобільний холдинг "Соллі-Плюс" вивчив у нас 12 своїх робітників за дуальною формою", – додає Валерія Коваль.

Кому варто йти у профтех

На думку директора Чернігівського залізничного ліцею, у профтех насамперед варто йти тим, хто прагне до самостійності. За його словами, профтех ідеально підійде і дівчатам, і хлопцям, адже попри стереотипи, в сучасному світі немає суто "чоловічих" і "жіночих" професій.
Фото: профорієнтаційний хаб від DECIDE (аудиторія для заходів)
"Для нас великий виклик, як зробити привабливим умовно "чоловічі" професії для дівчат. Поки що вдається з електриками – дівчата активно приходять навчатися за цією професією. 

У цьому році я особисто приділяв увагу профорієнтації на сантехніку. Дівчата паяли труби й навіть просили забирати свої з’єднання додому, щоб показати батькам. Я бачив, як у них горять очі, їм це дійсно подобається.

Зараз немає такого поняття, як "чоловіча" чи "жіноча" професія. Раніше умовно "чоловічі" професії вимагали більшої фізичної сили, але часи змінилися. Зараз дуже багато інструментів, які роблять справу досить легкою. Потрібно в першу чергу думати, чи цікаво тобі те, чим ти займаєшся, і чи це робить тебе щасливим",
– розповідає директор.
Значна частина освітніх програм коледжів та ліцеїв розраховані для випускників 9 або 11 класів, тож профтехосвіта підійде як для дев’ятикласників, які хочуть піти зі звичайної школи та отримати практичні знання, так і для випускників, – зокрема тих, хто хоче опанувати професію швидше, ніж це можливо в університеті.  
Фото: навчальний процес (швейна справа)
Зрештою, профтехосвіта підійде для людей, які вже мають вищу освіту чи навіть роботу, але хочуть здобути додаткову професію.
Наприклад, у центри професійно-технічної освіти (ЦПТО) може прийти не лише випускник зі школи, а й випускники вишу, студент чи працівник, який хоче підвищити кваліфікацію.
Важливою перевагою ЦПТО також є відсутність вступних випробувань, як в інших закладах, але потенційним учням потрібно завчасно домовитися з роботодавцем, пояснює Валерія Коваль.

Які перспективи на ринку праці дає профтех

Проаналізувавши дані порталу за липень 2024 року, фахівці Work.ua дійшли висновку, що у галузях агробізнесу, енергетики, транспорту і будівництва найбільший попит має професійна освіта або фахова передвища освіта (на сайті – "середня спеціальна"). На другому місці – повна вища освіта. Водночас є вакансії, для яких достатньо середньої освіти.
Фото: профорієнтаційний хаб від DECIDE (аудиторія для навчання агрономів)
Для випускників профтехів є багато пропозицій на ринку праці, і вони досить високооплачувані. Середня заробітна плата для вакансій, де потрібна профтехосвіта, у галузі енергетики становить 26 тисяч гривень, у галузі будівництва, архітектури та дизайну інтерʼєру – 25 тисяч гривень, а в агросфері – 20 тисяч гривень. У галузі транспорту та логістики ця сума наближається до 19 тисяч гривень.
Лише за липень 2024 року випускникам профтехів на сайті Work.Ua у галузі будівництва пропонували понад 2 тисячі вакансій, у галузі агробізнесу – майже 1200 вакансій, у галузі транспорту та логістики – понад 1100, а в енергетиці – майже 200.
Спеціалісти сайту пошуку роботи Work.ua виділили багато популярних вакансій, для яких шукають фахівців із профтехосвітою, зокрема: електрик, слюсар, комбайнер, машиніст, лаборант, апаратник, водій навантажувача, технік, тракторист (в агробізнесі).
Фото: навчальний процес (слюсарна справа)
У будівельній галузі є багато вакансій для електромонтерів, зварювальників, монтажників, екскаваторників, кранівників, сантехніків, автомеханіків, операторів верстатів з програмним керуванням, різноробів, стропальників.
"ДУ нас є випускники, які досягли успіху зокрема на керівних посадах. Я сам вийшов із закладу звичайним електриком, а зараз є директором залізничного ліцею", – додає Максим Поджарий.
Водночас не всі фахівці, які отримали профтехосвіту, наймаються до когось на роботу. У Полтавському ЦПТО зауважують, що велика частина їхніх випускників відкривають власну справу та працюють на себе. 
"У сучасних умовах українського ринку праці, де ключовим викликом є дефіцит кваліфікованих кадрів, випускники професійно-технічних навчальних закладів мають великі перспективи. 

Поєднання спеціалізованих знань та практичних навичок, які вони отримують, робить їх надзвичайно затребуваними, як у сфері робітничих професій, так і в технічних галузях",
– підсумовує PR-менеджерка Work.ua Вікторія Білякова.

Які професії можна здобути в українських профтехах

Сучасну профтехосвіту можна здобути, зокрема, у коледжах, училищах, ліцеях та навчальних центрах найрізноманітнішого профілю.
Наприклад, Чернігівський професійний ліцей залізничного транспорту – один з найстаріших професійних закладів, який функціонує з 1922 року. Якщо колись тут готували ковалів та слюсарів, то зараз ліцей орієнтований на транспортну та будівельну галузі.
"Фактично, останні 30 років наш заклад – мультипрофесійний. Насамперед у нас є залізничний напрямок. Ми готуємо машиністів теплотягів, електротягів, слюсарів з ремонту рухомого складу, провідників, монтерів колії. 

Будівельний напрямок – це сантехніки, електрики, маляри, штукатури, лицювальники-плиточники. З промисловості – електрозварники, електрогазозварники. В цьому році ліцензували нову професію – слюсар з ремонту обслуговування газообладнання",
– розповідає директор ліцею Максим Поджарий.
На більшість програм ліцей набирає випускників 9 класів, пропонуючи навчання терміном 3 роки. Але вступити можна і після 11 класу, зокрема на такі спеціальності, як “монтажник систем вентиляції, кондиціювання повітря, пневмотранспорту й аспірації”, “електромонтажник силових мереж та електроустаткування” тощо.
Міжрегіональне вище професійне училище автомобільного транспорту та будівництва пропонує спеціальності в агросфері, енергетиці та будівельній галузі. Тривалість навчання на різних програмах варіюється від 1,5 року до 3,5 років.
Фото: навчальні інструменти
На базі 11 класів можна обрати такі спеціальності, як слюсар з ремонту автомобілів, електрозварник ручного зварювання, машиніст автомобільних кранів, оператор з обробки інформації та програмного забезпечення тощо.
На базі 9 класів доступні такі спеціальності, як слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, машиніст крана, монтажник санітарно-технічних систем та устаткування, газозварник та інші.
Фото: навчальний процес (за спеціальністю "електрик")
Тим хто хоче мати інноваційну професію, варто звернути увагу на спеціальність "автоматизація, компʼютерно-інтегровані технології та робототехніка" від Київського енергетичного фахового коледжу.
В будівництві також є цілий спектр спеціальностей на будь-який смак. Для тих, хто любить вимірювання і цифри, підійте наприклад спеціальність "геодезія та землеустрій" у Київському фаховому коледжі архітектури, будівництва та управління. Творчі натури можуть розглянути спеціальність дизайнера інтерʼєру, яких готує Фаховий коледж мистецтв та дизайну Київського національного університету технологій та дизайну.
Фото: профорієнтаційний хаб від DECIDE (аудиторія для вирощування мікрозелені (мікрогріну))
Не менше різноманіття спеціальностей пропонують і аграрні коледжі. Класичні професії: від агрономії і технологій ведення фермерського господарства, до монтажу й обслуговування агротехнічного обладнання - можна опанувати у Житомирському агротехніяному коледжі. А більш неочевидні для агросфери спеціальності: фахівця садово-паркового господарства, або техніка-еколога - пропонує Івано-Франківський фаховий коледж Львівського національного університету.
Також в Україні працюють центри професійно-технічної освіти державної служби зайнятості (ЦПТО), про які ми розповідали вище. Це спеціалізовані навчальні заклади, де можуть навчатися або перекваліфіковуватися як безробітні люди, так і молодь, яка прагне швидко опанувати практичну професію.
Наприклад, у Полтавському ЦПТО готують професійних електромонтерів з ремонту та обслуговування електрообладнання, електромеханіків торговельного та холодильного устаткування, слюсарів з механоскладальних робіт, водіїв тролейбусів, операторів котельні. Серед професій у галузі логістики – оператор поштового зв'язку.
У галузі енергетики Полтавське ЦПТО пропонує програму "монтаж і обслуговування сонячних панелей", розроблену спільно з німецькими партнерами. Перша група з 13 монтажників уже випустилась у травні. Також у центрі навчають швачок, кравців, в’язальників, закрійників, продавців, касирів.
Фото: навчальний процес (за спеціальністю "технік")
Є окремий курс, присвячений фермерству, де можна опанувати птахівництво і тваринництво, навчитися вирощувати овочі, цукровий буряк, плодові та кісточкові культури, виноград, квіти та декоративні культури тощо.
"Ми плануємо розширятися. Хочемо навчати трактористів, фахівців із ремонту колісних транспортних засобів, вже розпочалося постачання обладнання для слюсарів з ремонту колісних засобів", – каже директорка Полтавського ЦПТО Валерія Коваль.
Разом з Полтавським державним аграрним університетом центр планує з 1 вересня запустити навчання для операторів агродронів – компанія Drone.UA вже передала закладу один дрон.
"У нас є декілька потенційних слухачів. Поки що не набралася повноцінна група з 10 осіб. Але навчання пілотів агродронів обов’язково буде. Навчання розраховане на 3 тижні: спочатку теорія, потім практика", – додає Валерія Коваль.
У випускників ЦПТО є можливість отримати професію навіть не за кілька років, а за кілька місяців. При цьому немає обмежень до студентів за віком і статтю. Наприклад, наймолодшому випускнику Полтавського ЦПТО було 18 років, а найстаршому – 60 років.
Навчання у ЦПТО платне для більшості вступників, але судячи з пропозицій на ринку, така витрата може швидко окупитися.
Фото: навчальний процес (теоритична частина)
Наприклад, вартість тримісячного навчання пілотів агродронів, яке планують запустити з 1 вересня, становитиме приблизно 9-10 тисяч гривень. Але після його завершення випускник зможе претендувати на вакансії в агрохолдингах і компаніях, які в сезон польових робіт можуть платити операторам агродонів близько 60-80 тисяч гривень на місяць.
Детальніше про спеціальності у профтехах різних регіонів можна дізнатися на сайті "Профтех Онлайн".
Читайте також про те, чому молоді варто обирати агросферу та енергетику, будівництво та логістику для навчання та роботи, а також рекомендуємо пройти тест "Обираємо професії мрії. Яка галузь найкраще підійде вашій дитині".
Досліджуйте перспективні професії у сільському господарстві, енергетиці, будівництві та логістиці разом зі своїми дітьми на сайті кампанії "Поглянь на професії по-новому".
"Ця стаття є частиною інформаційної кампанії «Поглянь на професії по-новому», що втілюється IREX та Zinc Network у партнерстві з Міністерством освіти і науки України в межах програми USAID "Мріємо та діємо".

Ця стаття стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст статті є відповідальністю IREX та Zinc Network і необов’язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів."
© 2007-2024, Українська правда.

Текстові матеріали, розміщені на сайті life.pravda.com.ua, можна безкоштовно використовувати в обсязі не більше 50% за умови прямого посилання у підзаголовку чи першому реченні матеріалу.Матеріали з позначкою PROMOTED, СПЕЦПРОЄКТ, ЗА ПІДТРИМКИ публікуються на правах реклами.

Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство "Інтерфакс-Україна", не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства "Інтерфакс-Україна".