Допомога військовим, активна робота та спорт: як захисники Маріуполя будують своє майбутнє після полону

За підтримки ГО "Серце Азовсталі"
13 травня 2024
Під час атак росіян на Маріуполь навесні 2022 українські захисники мужньо відстоювали місто. 86 днів герої стримували ворога та тримали оборону, з яких 82 дні – у повному оточенні.
Чимало оборонців Маріуполя опинилися в російському полоні. Лише з "Азовсталі" за наказом вищого керівництва у полон вийшло близько 2,5 тисяч захисників та захисниць, у тому числі тяжко поранені.
Частина з них у результаті обмінів уже повернулася додому. Однак деякі через поранення, отриманні під час захисту держави, не можуть повернутися на службу. Наразі вони шукають своє місце в цивільному житті. На цьому шляху вони часом потребують додаткової підтримки.
Проєкт Ріната Ахметова "Серце Азовсталі" був створений, щоб допомогти оборонцям Маріуполя пройти шлях від реабілітації до самореалізації. Організація розробила екосистему підтримки, яка складається із семи програм: від медичної допомоги до забезпечення власним житлом і перекваліфікації військових.

Влад Жайворонок працює, займається волонтерством і мріє про туристичний похід

Квартиру в Києві за програмою "Вдома" отримав одесит Владислав Жайворонок із позивним "Вікіпедія", який служив у складі "Азов" із 2018 і брав участь у боях за Маріуполь. За день до виходу оборонців з "Азовсталі" боєць отримав поранення, які становили серйозну загрозу для життя.
"Біля мене вибухнула протитанкова ракета, якою намагалися вбити хлопців з нашої групи. Вбити тоді їм не вдалось нікого, але я отримав важкі уламкові поранення руки та втратив нижню ліву кінцівку – в документах написали: верхню третину стегна. Найсерйозніша для мене втрата – це зір одного ока", – розповідає Влад.
Спілкується з нами по Zoom, сидячи за кермом автівки в центрі Києва. Припаркувався навмисне для розмови. Владислав розповідає, що кермує машиною друга, показує на наклейку, якою оздобив заднє скло особа з інвалідністю з автоматом. Згодом планує придбати власне авто. Влад ділиться, що зараз почувається ще більш активним, аніж до поранень, але завжди згадує, що життям завдячує медикам, які надали першу допомогу майже в польових умовах на "Азовсталі", в бункері "Залізяка".
"Ті, хто лишився на той час на комбінаті, намагалися хоч чимось допомогти. Кінцівку мені дорізали радянською пилою по металу, зшивали якоюсь ліскою синього кольору, і взагалі переливали кров від хлопців через якусь пляшку порожню, яку прополоскали водичкою. Але це допомогло – я з вами зараз балакаю, я живий", – згадує Влад.
Додає, що наступного дня потрапив у полон, перебував, зокрема, у Донецькій лікарні. Триматися Владу тоді допомагало усвідомлення: зробив все, що міг. Поранення боєць сприймав, як певний етап, який доведеться подолати.
"Нічого непоправного для мене не відбулося. Тобто, я втратив одну кінцівку, але не відчував це як нездоланну перешкоду. Вже вчився ходити заново, коли був у школі – мав проблему з колінами. Отже, зараз навчився ходити втретє за життя", – ділиться боєць.
Розповідає, що своє повернення з полону усвідомив зі словами українських медиків "Слава Україні!". Медичними машинами звільнених бійців відвезли до української лікарні. Тоді почалася серйозна робота над виправленням наслідків поранення "Вікіпедії". У Запоріжжі Владу дістали один уламок з руки, оглянули травмоване око та відправили на більш детальний огляд до Києва. В столиці лікарі дістали решту уламків із кінцівок Влада, а в Інституті мікрохірургії ока здійснили "диво" провели реконструкцію без протезування. Врятоване око ветерана рухається в такт здоровому і хіба трохи відрізняється за кольором райдужки.
"Пізніше в Штатах дивувалися, що наші хірурги зробили це за одну-єдину операцію", – додає боєць.
Згадує, що в Києві йому також провели реампутацію кінцівки й підготували до протезування. Розповідає, що зараз радить бійцям просто пережити етап "звикання до протеза", бо він складний, але згодом стане набагато легше. Другий протез Владу встановили в медичному центрі у Флориді, США за програмою фонду Revived Soldiers Ukraine.
"Поки знаходився в Сполучених Штатах – замість реабілітації зустрічався з нашою діаспорою, їздили у Вашингтон на Ukraine action summit, добивалися того, про що зараз говорять у новинах (йдеться про допомогу США для України. – ред.). Тож вчився не просто ходити на протезі, а одразу «бігати». У США відмовився від тростини. Щоправда, на зимовий період в Україні, коли було багато льоду й снігу, придбав туристичну трекінгову палицю – доходити від дому до автівки", – каже Влад.
Зауважує, що зараз має вже третій легкий і зручний протез, який йому виготовили в Україні за допомогою проєкту "Серце Азовсталі". Він розрахований на активне життя в межах міста та зменшує навантаження на спину.
"День починається з того, що я його вдягнув і поїхав працювати. Ввечері знімаю перед сном. Тобто цілий день я в цьому протезі. А роботи стільки, що мені потрібно постійно обирати між чимось більш важливим і чимось менш", – розповідає боєць, пояснюючи, що, окрім волонтерських ініціатив, працює в комунальному підприємстві при КМДА, де займається питаннями фізичної реабілітації й інклюзивності.
"Коли пропонували роботу, сказали, що є ідея створити відділ для роботи з захисниками та захисницями, бо це зараз дуже на часі. В столиці маємо бути прикладом. Багато хто з бійців, які мають інвалідність, не можуть нормально жити – навіть просто вийти з дому без сторонньої допомоги, місто до цього не пристосоване. Особисто я це відчуваю як щось образливе. Інфраструктура, яку вибудуємо, має бути зручна захисникам і захисницям, хто має інвалідність, а згодом і всім літнім людям", розповідає боєць. В його компетенції також забезпечення можливості для ветеранів з інвалідністю займатися спортом.
"Вони віддали фронту найголовніше – своє здоров'я, можливості. Тому ми зобов'язані забезпечити ветеранам нормальне існування. І спорт, як метод досягнення нових перемог, просто необхідний. Якщо ми врятуємо хоча б одного бійця, і замість того, щоби спиватися в себе у квартирі, він доєднається до спорту і стане успішним – робота пройшла не дарма", – каже Влад.
Сам згодом планує спробувати себе в паверліфтингу, але поки що бракує часу, адже майже щодня після роботи Влад має постійні зустрічі з військовими, волонтерами, а вночі "прокидаються партнери зі США". В суботу та неділю Владислав відвідує мітинги на підтримку полонених бійців "Азову". Акції допомагають Україні отримувати міжнародну допомогу та дають захисникам, які повертаються, впевненість, що про них не забували. Влад називає участь в акціях підтримки обов'язковою для кожного українця, як і волонтерську допомогу. Найефективнішою підтримкою називає долучення до лав ЗСУ.
"Найголовніше, що можуть зробити цивільні, – перестати бути цивільними, підписувати контракт з якоюсь гарною бригадою. Жоден мітинг із собачками не спрацює так, як ще одна людина в формі", – каже боєць.
Також нагадує, що волонтерська допомога має бути цільовою та бажано узгодженою з самими військовими. Сам активно допомагає волонтерам, зокрема влаштував тимчасовий "волонтерський склад" у новій квартирі, яку отримав від проєкту "Серце Азовсталі" за програмою "Вдома". Житло вже зараз працює на перемогу, а згодом стане місцем для відновлення й додаткової мотивації.
"У мене ніколи не було свого житла – а зараз з'явився цей надійний фундамент, опора. Займаюся ремонтом. В планах – зробити одну кімнату «для поплавки». Зараз уже на стіні висять кілька фотографій загиблих побратимів – можу зайти, сісти, дивитися на ці фотографії та «плавитись», згадувати це все. Насправді це частина моєї особистої мотивації. Тобто я в цій кімнаті набираюся додаткових сил", – каже боєць.
Накопичені сили використовує на активну допомогу фронту."Мені достатньо вниз на ноги подивитися – стає ясно, чому я маю працювати далі проти ворога. Найголовніше, що зараз роблю – намагаюсь допомагати тим хлопцям, які воюють – з моїх близьких і тим, з якими знайомлюся впродовж останніх місяців і років. Бо це ті друзі, яких не завжди вдається взагалі в житті знайти. Я хочу, щоби вони в мене залишилися. Знаю, що маю вставати й працювати", ділиться ветеран. Згадує, що найдорожчий подарунок отримав саме від тих близьких людей, з якими випадково познайомився. Родина, яка перебувала в одному з Владом бункері на "Азовсталі", знайшла бійця вже після повернення з полону і вручила футболку "Метінвест". У такі переодягалися бійці під час оборони Маріуполя.
"В таких самих футболках багато хлопців були на «Азовсталі», коли закінчувався чистий одяг. Багато хлопців виходили з полону, а дехто досі в полоні в такому одязі. Для мене це особистий символізм – одна з найважливіших сторінок моєї історії", – каже Влад.
Невдовзі планує запустити ютуб-канал, який створює в пам'ять про загиблого на війні друга с позивним "Сєвєр". Тож у надактивному ритмі продовжує реабілітацію, яка, за словами ветерана, не закінчується ніколи. 
"Зараз намагаюся вчепитися за все, що тільки можливо, бо якщо я втрачу час і ритм, то стану менш ефективним – цього дуже боюсь. Хочу витягнути, просто вижати зі свого життя максимально все, щоби допомогти виграти війну. Що буде після – не задумуюся. Потім, можливо, мене «поплавить» і я не буду з хати місяцями виходити. Зараз намагаюся розвантажити буквально кілька вечорів на тиждень. І коли розумію, що вже починаю не вивозити з роботою, то задумуюся про санаторій – просто виспатися", – всміхається Влад Жайворонок.
Додає, що в планах має ще перший з часу повернення туристичний похід.

Роман Городенський відкрив свій благодійний фонд і допомагає побратимам

З активною роботою й допомогою побратимам поєднує реабілітацію й 21-річний вінничанин Роман Городенський. Говоримо з ним телефоном, поки ветеран чекає на дружину Вікторію. Роман одразу просить згадати про воїнів, які досі перебувають у полоні: "Двох моїх побратимів привезли мертвими пару днів тому. Не забувайте тих людей і тих хлопців, які наразі досі у полоні. Їм важко, вони там гинуть!". За кілька годин до розмови Роман Городенський виписався з лікарні, де переніс уже 20-ту операцію і згодом готується до встановлення сучасного зручного протезу руки. Верхню й нижню кінцівки Роман втратив під час бойового завдання в Маріуполі навесні 2022. Був тоді у складі морської піхоти, в якій служив із 18 років – одразу після закінчення Одеського професійного ліцею морського транспорту. Слова "морський піхотинець" з дитинства були для майбутнього бійця магічними й означали "непереможний".
"Це була мрія мого дідуся, але він не зміг її здійснити через катаракту. У нашому селі було два морських піхотинці – їх всі боялися. Я вступив до морської піхоти 2020 – хотів довести комусь і самому собі, що пройшов це випробування. Згодом потрапив до підрозділу розвідки 36 бригади. Хотів вийти з армії не просто так, ніби протирав штани, а щось розуміти, знати", – розповідає Роман.
Згадує, що поранення отримав під час масованої атаки росіян. Разом із побратимами перебували на позиції біля заводу Ілліча, на перехресті Металургів і Бойка. Щоби подавити вогонь противника, Роман стріляв із кулемета. У 5 метрах від його позиції розірвався снаряд. Тоді боєць втратив ногу, також уламки поранили різні частини тіла й спричинили численні переломи руки.
"Мене врятували побратими – зобов'язаний їм життям – витягли, несли з півтора кілометра. І все це було під обстрілами – арта крила, авіація – важко було. Пригадую, як потрапили в зону евакуації, куди могла під'їхати наша машина – далі вже не пам'ятаю нічого. Прокинувся в одному з підвалів", – згадує боєць.
Через численні поранення у Романа почався сепсис. У такому стані він, разом з іншими бійцями, змінював дислокації та проривався на праву сторону комбінату, на який вже зайшов ворог.

12 квітня 2022 року Роман потрапив у полон. Деталей не розповідає – але із коментарів відомо, що місяць полону для бійця був дуже складним.
"Перев'язку мені за весь період зробили один раз і тим же самим бинтом – тільки перевернули іншою стороною. Знеболювальні теж давали один раз – коли відрізали руку, бо сепсис пішов вже вдруге. Руку не зашивали. Нога була відкрита весь час, і так само плече. Зашили вже в нас, коли я повернувся, тоді ж зробили чистку. І вже після 18-ї операції я сів на крісло колісне", – згадує Роман.
З полону він повернувся у вазі 62 кілограми – після звичних 103. Пропонуючи бійця на обмін, вороги перемовлялись, що жити йому залишилося кілька днів."Думаю, вони вирішили хоч когось за мене обміняти встигнути, бо помру у них в полоні", – каже Роман. Пригадує, що найперше, що зробив після обміну – попросив знеболювальне й набрав матір – заспокоїв і попросив подзвонити дівчині. Згадка про родину й кохану – це те, що допомагало триматись.
"Постійно намагався з сім'єю жартувати, і зараз жартую. Думаю, тільки цим витягнув свою родину і самого себе. У полоні мені допомагало те, що пообіцяв на той момент майбутній дружині та батькам, що все буде добре. Обіцянка мене гризла – і я зобов'язаний був повернутися", – каже Роман.
З Вікторією, з якою зустрічався впродовж 5 років, спершу побоювався говорити про подальші стосунки.
"На той момент я був виснажений, мав зараження, без руки, без ноги. Сказав їй по телефону, що вона ще молода, красива – нехай найде когось. А потім, як я стану на ножки, вчеплю ручку, якщо хоче – ми з нею зустрінемося. Після цього вона сказала, що їде в лікарню і розіб'є мені «кабіну». Зрозумів, що маю робити пропозицію. Подзвонив своєму товаришу, скинув гроші – він оббігав пів Одеси за каблучкою і за квітами", – посміхається ветеран.
Пригадує, що вручив нареченій каблучку під час першої зустрічі в лікарні.
"Приїхали батьки, рідні, а Віка нічого не знала. Перша група моїх рідних стала в палаті до вікна, запустили мою дружину, а тоді друга група зачинила двері. Ми її взяли в кільце, що в неї уже на той момент не було вибору сказати «ні»", – посміхається боєць.
Розповідає, що за цей рік подружжя мало складні етапи, але стосунки мотивували й допомагали долати труднощі. 
"Уже після лікарні був такий період, що я запив на тиждень. І дружина допомогла, разом із мамою. Витягнули мене. А потім вже сам переосмислив, що треба щось робити. Тому що вийдуть мої хлопці, спитають: що ти робив, поки нас не було? Я почав чіплятись за реабілітацію, щоби швидше стати на ноги, відновитися. Опіка, коли опікувалися мною, переросла в те, щоби я допомагав як чоловік і син", – каже Роман.
Зараз багато спілкується з побратимами, найперше радить – приводити в норму себе, а стосунки будуть.
"Зробити сильним себе, а потім дівчата самі потягнуться. Тому що воїни – герої. Це та людина, яка була готова віддати своє життя за Україну. І дівчата на таких вчепляться, по-любому", – каже ветеран.
Зараз він долучився до допомоги побратимам у співпраці з Центром складного ендопротезування В'ячеслава Запорожця. Також лікар готує суперсучасний протез і для самого Романа. На відміну від попереднього, біонічний протез має 16 датчиків, більш функціональний і комфортний.
"Ця рука, яку я зараз роблю, – дорожча, і треба пережити ще три операції. Але набагато більший функціонал – можеш виконувати пару рухів одразу, працювати пальцями, є рухливість плечового суглоба. Фішка в тому, що не ти підлаштовуєшся під руку, а вчиш її – фантомними болями та м'язами, а датчики зчитують імпульси, запам’ятовують рух", – каже Роман.
Розповідає, що зараз йому ставлять титановий імплант для можливості встановлення протеза, який профінансує проєкт "Серце Азовсталі". Згадує, що допомогу вони пропонували давно, але спершу Роман відмовився, бо вже мав протез, тож вирішив "не забирати чиюсь руку". Тоді протезування верхньої й нижньої кінцівки Романові зробили у США за програмою Rewind Soldiers of Ukraine. Там ветеран вирішив допомагати в реабілітації побратимам і відкрити свій благодійний фонд. Спершу займався волонтерською діяльністю – Роман відправляв військовим цільову допомогу, яку збирали благодійники зі США. Тепер допомагає бійцям із пораненнями й ампутаціями у співпраці з хірургом Запорожцем. Найбільше благодійників знаходять в Європі й Америці – "українцям і так є на що збирати", каже Роман. Неоціненною називає допомогу Рікарда Бранемарка, шведського хірурга, який нещодавно приїхав в Україну.
"Ми перші в Україні, хто має право офіційно робити операції з кісткової інтеграції. Зараз Рікард оперує нашого друга – без двох рук, без одної ноги. Це перша людина буде в Україні з біонічним протезом на передпліччі", – каже Роман Городенський.
Ділиться, що в час реабілітації бійцям необхідна підтримка побратимів, тих, хто може зрозуміти й пояснити шлях виходу з кризових моментів. Перший етап складності настає в шпиталі.
"Воїн приїжджає і думає, що ось і все – я вже нікому не потрібний. Тут дуже важко не здатися, не опустити руки. На цьому етапі найлегше спілкуватися з таким, як ти. З людиною, яка трішки вже це пройшла, отримала протез. Вона розуміє, як пояснити, що не треба покладати рук, що все буде добре – вчеплять руку і ногу без питань. Під час реабілітації у хірурга Запорожця, з яким співпрацюємо, хлопці з пораненнями знаходяться в одному місці, спілкуються один з одним. У когось нема ноги, у когось руки, у когось двох рук. Вони розуміють один одного і навіть шуткують – у нас дуже багато чорного гумору", – каже Роман.
Описує другий кризовий етап як розчарування у своїй потрібності, сумніви в майбутньому. "Коли ти лежиш один і думаєш, що раніше служив, був потрібен, а тепер є страх, що залишився один", – пояснює боєць. Додає, що в ефективній реабілітації допомагають плани на майбутнє, пошуки нової професії. Романа мотивує бажання допомагати таким же воїнам, як сам.
"Це дуже круто, тому що можеш підказати хлопцям, які не знають нічого: як зробити групу інвалідності, отримати посвідчення ветерана, хто допоможе з протезуванням", – перелічує ветеран.
Наголошує, що важлива також робота з суспільством, яке не звикло до ветеранів з ампутаціями.
"Бути готовими до таких, як я, інші хлопці й дівчата. Не відвертатися, не дивитися в сторону, або ніби з жалістю. В Америці, коли я йду в українській формі, з українськими прапорами, люди підходять і дякують за службу. Це те, чого б хотілося мати від нашого суспільства, повага – не соромитись, а підійти та сказати «дякую» за те, що хлопці й дівчата робили", – ділиться ветеран.
Розповідає, що сам неодноразово помічав, як від ветеранів з протезами на вулиці відходять якнайдалі. Наголошує, що іноді бажання "не заважати", може бути недоречним, адже людина з протезом може оступитись і не втриматись.
"Часто це помічаю, коли йду по вулиці влітку – шорти, протез і на місці руки немає нічого. Багато людей або соромляться, або таке відчуття, що минають мене. Обходять другою стороною. Не розумію, у чому проблема. Якщо це бажання не заважати, то бувають різні випадки. Буває, що протез незручний, може вигнутись – і якщо всі люди проходитимуть стороною, то не буде кому допомогти", – пояснює Роман.
Наголошує, що постійно пропонувати допомогу людям з ампутацією теж не варто – якщо вони її потребуватимуть, то самі звернутися. 
"Жалість в очах – це найгірше. Не треба мене жаліти, я такий, який і був, і все буде нормально, я відновлюся. А якщо потрібна буде допомога – попрошу і буду за неї вдячний", – каже Роман Городенський.
Додає, що зараз вже кермує автівкою. Це дозволяє простіше діставатись до власної квартири в Ірпені, яку подружжя отримало від проєкту "Серце Азовсталі" за програмою "Вдома". Після весілля Роман і Вікторія жили у родичів і знайомих. 
"Скитались, як гості. Хотіли дуже окреме житло. Дуже вдячні за такий подарунок «Серцю Азовсталі», Рінату Ахметову. Я подав документи, почали менеджери мені дзвонити, просити деякі документи. Через деякий час запросили, щоби відкрити рахунок. За кілька днів у нотаріуса вже оформлювали папери. Ключі від квартири нам вручили через місяць, бо там робився ремонт. Була зйомка, коли всі роз’їхались – ми з дружиною сидимо на кухні, не знаємо, що робити. І ще десь місяць не вірилося, що це наше, приїжджали, як на якусь знімну квартиру", – згадує Роман.
Ділиться, що власне житло стало додатковою мотивацією ставати на ноги, будувати родинний затишок.
"Квартира – це одне з головного в сімейних відносинах і подальшому житті. Ти маєш хоч якусь впевненість у завтра, не прийде хазяйка, не вижене. Тепер можна серйозно думати про дітей", – говорить "на посмішці" Роман.
Більше часу у справах він зараз проводить у Києві, але квартира в Ірпені вже стала справжнім "своїм" місцем для відновлення й побудови нових планів – туди хочеться повертатись. 
Нагадаємо, раніше ми вже розповідали, як захисники Маріуполя проходять реабілітацію та змінюють фах. Історії Юрія Сайка та Дениса Ковтихи – за посиланням.
Про проєкт "Серце Азовсталі":
"Серце Азовсталі" — це проєкт всебічної підтримки захисників Маріуполя та їхніх родин, заснований Рінатом Ахметовим у 2023 році. Громадська організація вибудувала унікальну екосистему від реабілітації до самореалізації. У межах проєкту функціонує 7 напрямів допомоги (Повернення, Здоров'я, Захист, Родини, Спорт, Вдома та Майбутнє).
У програмі підтримки – протезування, психологічна допомога військовому та його родині, закриття побутових потреб, оскільки багато хто втратив житло через війну або взагалі не мав власного. Також захисникам допомагають віднайти себе у новій сфері, здобути освіту чи перекваліфікуватися, вивчити іноземну мову, отримати водійські права, опанувати основи ведення власної справи тощо.
У межах проєкту підтримку можуть отримати всі військові, які обороняли Маріуполь з лютого по травень 2022 року: воїни ЗСУ, Нацгвардії, полку "Азов", поліцейські, прикордонники, рятівники, морські піхотинці, тероборона, медики. Допомогу також можуть отримати родини полонених, зниклих безвісти і загиблих оборонців міста.