Біле вино може бути корисним, стверджують науковці

6
15 жовтня 2008

Вчені  провели експеримент, результати якого показали, що різновид білого вина надає той благородний ефект, що і червоне. В цьому переконалися підлеглі пацюки.

Пацючкам, яким у раціон додали біле вино, постраждали менше ніж тварини, яких напували тільки водою або етиловим спиртом, описує експеримент видання New Scientist.

Біле вино роблять з очищеного від шкірки винограду, що не містить ресвератрол. Тоді як червоне вино якраз містить цей корисний інградієнт.

Вважається, що саме ресвератрол є причиною так званого "французького парадоксу" (надмірне споживання жирної їжі та низький рівень серцевих захворювань) в умовах помірного споживання червоного вина.

Не тільки червоні вина здатні на це, переконує Діпак Дас, молекулярний біолог у медичній школі Університету Коннектикусу у Фармінгтоні. За його словами, "сама ягода плоду може зробити такий же вплив, що її шкірка".

Хімічно безпечно

Діпак Дас напуває своїх пацюків червоним та білим італійським вином.

За людським еквівалентом, пацючки випивають приблизно одну-дві склянки у день, інші ж одержують хімічний препарат поліфеноли. Вважається, що поліфенол корисніший для здоров'я, ніж вино.

Пацючки, яким  давали вино або поліфеноли, мали меншу загрозу зупинки серця в порівнянні з тваринами, яких напували водою або міцними напоями.

Дослідження молекулярних кліток серця показали, що біле вино захищає "електростанцію" клітки - мітохондрію. Ці тільця руйнуються через недолік кисню і живильних речовин.

Пацюки, що пили вино, виглядали краще, і лише  деякі з їхніх клітин серця перейшли до апоптозу (самогубство клітин). Те ж сталося з пацюками, що вживали поліфеноли.

За словами Даса, якщо подивитися на структури всіх трьох хімічних сполук, то можна побачити лише одну відповідь на питання "чому?".

Вони не цілком ідентичні, але у всіх трьох досить загальних рис настільки, що вони можуть активувати однакові реакції в клітині. "Ми можемо спокійно казати, що одна чи дві склянки білого вина в день матимуть той самий ефект, що і червоне вино", - переконує Діпак Дас.



powered by lun.ua