Німці просять повернути скандальні картини з Сімферопольського музею

— 13 листопада 2008, 11:31

Федеральний уряд Німеччини збирається звернутися до України з проханням повернути зниклі полотна. Про це повідомили в середу у міністерстві закордонних справ ФРН. У Берліні вважають, що німецькі музеї мають право на ці картини, пише "Німецька хвиля".

Речник міністерства Йенс Плетнер сказав, що Німеччина ще від 1993 року веде з Україною переговори про повернення так званого "трофейного мистецтва".

В цьому контексті Берлін тепер планує переговори з Києвом про повернення 87 картин, які до війни були виставлені з Suermond-Ludwig-Museum у західнонімецькому місті Аахені. На переговорах також ітиметься про те, щоб експерти з Аахена якнайшвидше отримали доступ до картин у Сімферополі.

[L]Нагадаємо, що у Німеччині ці картини досі вважалися такими, що безслідно зникли.

В серпні цього року німецькі туристи випадково "знайшли" їх у Криму. Сімферопольський Художній Музей раніше заявив, що не збирається вести переговори про реституцію, тобто повернення картин Німеччині й вважає їх компенсацією за власні втрати під час війни.

Останній гучний випадок повернення трофейного мистецтва з України до Німеччини був 2001 року. Тодішній президент України Леонід Кучма передав німецькому канцлеру Ґергарду Шредеру архіви Карла Філіпа Емануеля Баха - сина знаменитого німецького композитора.
Реклама:

Головне сьогодні