Перша жінка-генерал з чотирма зірками у США. Фото

— 17 листопада 2008, 10:36

Офіційно "чотиризірковий" генерал в американських сухопутних військах називається просто "генералом".

Вищим за званням є тільки "генерал армії" (п'ять зірочок), але на даний момент в американських збройних силах таких немає, повідомляє ВВС.

У сухопутних військах США зараз служить 21 жінка з генеральським званням, але більшість з них - бригадні генерали: це нижче з генеральських звань. Його позначають однією зірочкою.

Виступаючи в Пентагоні з нагоди підвищення, генерал Данвуді сказала, що і не думала дослужитися до такого високого звання, хоча служить у збройних силах уже 33 роки.

Вона походить зі стародавньої військової династії.

"Данвуді воювали у всіх американських війнах, починаючи з Війни за незалежність (у XVIII столітті)", - підкреслив начальник штабу сухопутних військ генерал Джордж Кейсі.

"Історія, без сумніву, відзначить досягнення Данвуді, яка приколола собі четверту зірочку", - сказав у свою чергу міністр оборони США Роберт Гейтс.

"Але знати і пам'ятати її будуть насамперед як солдата армії США", - підкреслив міністр.

Генерал Данвуді одружена з відставним офіцером військово-повітряних сил Крейгом Бротчі. За її словами, він був здивований її кар'єрним злетом навіть більше, ніж вона сама.

"Ніхто не здивувався цьому більше, ніж я, не вважаючи, звичайно ж, мого чоловіка, - повідала Данвуди колегам по вищому офіцерському складі. - Але ви адже знаєте, як говорять: за кожною успішною жінкою коштує здивований чоловік".

У своєму новому високому званні Енн Данвуді очолить технічне командування сухопутних військ, що відповідає за постачання озброєннями, технікою та уніформою.

В американській армії жінки не допускаються на посади, які пов'язані з безпосереднім веденням бойових дій.

Однак за останні 20 років їм стали доступними різні інші позиції.

Реклама:

Головне сьогодні