У Європі жили коти завбільшки з коня

— 20 листопада 2008, 14:21

За дослідженнями вчених, вік знайденої кістки - від одного до двох мільйонів років, повідомляє BBC.

Саблезубий кіт міг проживати на території Європи наприкінці першого Льодовикового періоду і важити як невеликий кінь, - кажуть палеонтологи.

Знахідки древніх скам'янілостей на дні Північного моря - не рідкість. Але кістки такої кішки там знайшли вперше. У Нідерландах рибалкам за такі знахідки платять до 100 євро.

Кістка, що потрапила у сітку до рибалок, належала "величезному" коту вагою близько 400 кг, - стверджує Дік Мол з Музею природної історії в Роттердамі.

Фрагменти кісток киці. Фото з сайту BBC

Скам'янілість, що знайшли на дні Північного моря, відноситься до часів плейстоцена - частини четвертинного періоду, що відрізнявся сильним похолоданням клімату Землі.

Плейстоцен розпочався 2,6-1,8 млн. років тому і завершився близько 10 тис. років тому.

Судячи зі знахідки на морському дні, у цей період в Європі жили мастодонти, південні мамонти, бегемоти, ведмеді, коні та гігантські олені.

"Мамонти, гіпопотами і саблезубі коти були прекрасно пристосовані до життя в савані", - каже Дік Мол.

Науковець вважає, що гігантський предок сучасної Мурки жив у північно-західній частині Європи в теплий період між континентальними зледеніннями.

Так виглядав тодішній кіт, що важив 400 кг. Фото з сайту BBC

"Ця киця, швидше за все, жила в лісі неподалік від великої річки", - каже Дік Мол.

"Якщо подивитися на кістку, то очевидно, що вона належала величезній тварині, швидше за все чоловічої статі", - переконані палеонтологи.

"Треба розуміти, що саблезубі коти - це хижаки, що знаходяться на самій вершині харчового ланцюга, тому навіть у той час їх було не багато", - додають вони.

Науковці стверджують, що довгі саблеподібні ікла - відмінна риса цих котів - були дуже тендітними.

Тому, швидше за все, цими іклами коти протикали м'які тканини на шиї жертви, уникаючи кісток. А потім чекали, поки жертва стече кров'ю.

Реклама:

Головне сьогодні