Космонавти нарешті поремонтували свій туалет

— 27 листопада 2008, 11:03

Під час переговорів МКС із центром управління на Землі командир станції кричав "Ура!", стверджує газета "The Independent".

Астронавтам також вдалося відремонтувати сонячну панель, що вийшла з ладу більше року, і тепер вона знову автоматично повертається слідом за сонцем.

Ремонт надзвичайно важливий для розвитку МКС - на станції планується тримати екіпажі із шести осіб і розширити наукові дослідження. За даними видання, тепер МКС має величину футбольного поля (якщо сонячні панелі розсунуті). Перший екіпаж із шести осіб повинен прибути на орбіту в травні майбутнього року.

Пристрій для очищення вартістю 154 млн доларів встановили на МКС минулого тижня. П'ять днів його випробування закінчувалися невдачею: швидкісна центрифуга, що використовується для відділення води від сечі, увесь час вимикалась.

Тому NASA продовжила експедицію шатлу "Ендевор" на один день, щоб в астронавтів було більше часу на ремонт.[L]

"Астронавти вилучили вібраційні прокладки, на яких центрифуга тримається в резервуарі, та встановили додаткові кріплення. Пристрій запрацював", - повідомляє видавництво.

Це не означає, що вже найближчими днями астронавти зможуть пити воду з очищувача - спочатку проби, отримані при тесті, проаналізують на Землі.

Реклама:

Головне сьогодні