Червоне вино як зброя проти старіння

— 28 листопада 2008, 12:28

Мова йде про благородний вплив ресвератрола - речовини, що у невеликій кількості міститься в червоному вині - на здоров'я та тривалість життя лабораторних мишей, повідомляє "The New York Times".

З віком цілісність хромосом в організмі порушується, але ресвератрол виліковує їх, активізуючи білок сиртуїну.

Біологи розширюють зусилля з вивчення сиртуїнів та інших діючих речовин, що контролюють "налаштування" обміну речовин у живій клітині - наприклад, обробку жирів та реакцію на інсулін.

Компанія "Sirtris", одним із засновників якої є Сінклер, розробила низку препаратів, що впливають подібно до ресвератролу.

Як повідомляє журнал "Cell Metabolism", один з цих препаратів запобігає ожирінню в мишей, що харчуються жирною їжею, а також підсилює їхню витривалість до фізичних навантажень - зовсім, як ресвератрол. [L]

Варто пам'ятати, що ресвератрол - сильнодіюча речовина з різнобічним ефектом, що далеко не зводиться до активізації сиртуїну.

"У звичайних умовах сиртуїн служить для блокування всіх генів, в яких клітина на даний момент не має потреби. Якщо в ДНК хромосоми рвуться обидві нитки, сиртуїн скріплює їх разом, і тоді гени, які він блокував, породжують хаос", - пояснює видання.

На думку Сінклера та його співавторів, можливо, у цьому і складається одна з основних причин старіння мишей, та ймовірно, людини.

Вчений підкреслив, що гіпотеза ще не доведена. Проте він стверджує, що вже п'ять років щодня вживає ресвератрол великими дозами і почуває себе прекрасно.

Реклама:

Головне сьогодні