Отруєння грибами в Миколаївській області б'є рекорди

10
5 листопада 2008

Основні причини отруєння грибами - це незнання їх видів, неправильне приготування, пізнє звернення за меддопомогою, повідомляє ГУ МНС Миколаївської області.

Важливе значення має правильне приготування і зберігання грибів. Не забувайте, що готувати гриби треба без запізнення, оскільки це продукт, який швидко псується.

МНСники рекомендують дотримуватись правил термічної обробки: відварювати гриби треба не менше трьох разів по двадцять хвилин зі зміною води і тільки потім смажити. Категорично забороняється використовувати відвар з грибів як бульйон.

Неефективні і народні способи визначення придатності грибів за допомогою срібної ложки або цибулини, попереджують рятувальники.

Якщо ж ви все-таки вирішили побалувати себе і своїх рідних стравами із грибами, то вирушайте за ними до найближчого супермаркету. Так безпечніше для здоров'я. А якщо не в силах встояти перед спокусою та все ж вийшли на "тихе полювання", то не треба забувати про основні правила.

Збирати потрібно тільки відомі їстівні гриби, молоді і не пошкоджені. Не пробувати на смак сирі гриби і не дозволяти цього робити дітям.

Не слід збирати гриби в межах міста, біля доріг, промислових підприємств, складів отрутохімікатів, сміттєвих звалищ, адже навіть їстівні гриби можуть накопичувати токсичні речовини.

Не можна купувати гриби у випадкових осіб, торгуючих у невстановлених місцях, вздовж доріг. А на ринках потрібно брати гриби, що пройшли лабораторні дослідження.

Гриби - хоча і корисний продукт, але це важка їжа. Тому її потрібно виключити з раціону маленьких дітей, літніх людей, а також тих, хто страждає хронічними захворюваннями органів травлення. Коли виникає підозра на отруєння грибами, потрібно терміново звертатися за медичною допомогою. Чим раніше це буде зроблено, тим більше шансів на сприятливий результат.

Фото МНС

powered by lun.ua