Віагра стала інструментом підкупу для ЦРУ

— 26 грудня 2008, 14:53

Гість вождя, співробітник ЦРУ, дістав із сумки маленький презент - чотири блакитні таблетки. Віагра.

Коли через чотири дні американець повернувся, йому організували дуже теплу та радісну зустріч. Вождь аж сіяв від радості. Він надав агентові важливу інформацію про рух талібів (з маршрутами). Та попросив ще блакитних пігулок...

Цю історію виданню розповів сам співробітник ЦРУ. Як зазначає Washington Post, саме в такий спосіб ведеться та виграється війна з талібами. Попри те, що ЦРУ має довгу історію покупки інформації за гроші, у віддалених районах Афганістану спецслужба застосовує інші методи.

Так, вождям племен дарують кишенькові ножі, ліки й устаткування для шкіл, надають послуги стоматологів, туристичні візи та медикаменти для пристаркуватих вождів.

Про це, пише Washington Post, повідомляють самі співробітники ЦРУ (звісно, на умовах анонімності). Вони аргументують це просто: якщо американці не платитимуть вождям, то це зроблять таліби, наркоторговці чи навіть іранські агенти.

Джерела підкреслюють, що не всі засоби підкупу годяться.

"Якщо дати інформаторові тисячу доларів, він піде і купить найяскравіший непотріб, який тільки знайде. Тож усі здогадаються, що хтось дав йому багато грошей", - повідомив ветеран афганських операцій ЦРУ Джеймі Сміт.

Щодо віагри, то її в Афганістані презентують зрідка і тільки старим - тоді вона "ефективна, як срібна куля", говорять джерела.

Справа в тому, що у таких вождів часто буває по чотири дружини (максимальна кількість, дозволена Кораном). На базарах Кабулу віагра продається з 2003 року, але в афганській глушині про неї чули не всі, і американці мають в делікатній формі роз'яснювати її ефект (щоб не образити релігійні почуття).

Так трапилось і з 60-річним вождем, про якого вже згадувалось. ЦРУ довго не могло до нього знайти підхід, а вождь володів дуже цінним для агентів знанням. Після дії чотирьох пігулок, вождь зустрів співробітника спецслужби зі словами "ти велика людина".

"Після цього на цій території ми могли робити, що завгодно", - сказав виданню агент ЦРУ.

За матеріалами Washington Post

Реклама:

Головне сьогодні