Спека загрожує кризою продовольства

— 10 січня 2009, 12:22

Професор Девід Баттісті з Вашингтонського університету каже, що різке потепління може призвести до зменшення врожаїв зерна в тропічних та субтропічних країнах.

Використовуючи 23 кліматичні моделі, він розрахував, що найспекотніші літні періоди минулого століття в XXI столітті стануть нормою, повідомляє ВВС.

"Нам необхідно терміново розробити сорти зерна, які добре переносять спеку і засуху. Навіть без урахування того, що потепління впливає і на кількість води для зрошення полів", - пише вчений в журналі Science Journal.

Частину досліджень Баттісті проводив спільно з професором Розамонд Найлор, що очолює програму з питань продовольчої безпеки та навколишнього середовища Стенфордського університету. Вони торкались впливу кліматичних змін на продовольчу безпеку планети.

Вчені зіставили прямі спостереження з проектами 23 кліматичних моделей. Згідно з розрахунками, з імовірністю більше 90% до 2100 року середня температура в місяці, придатні для вирощування сільгоспкультур в тропіках і субтропіках, перевищить нинішні рекордні позначки.

"Ми беремо найгірші погодні показники в історії й кажемо, що в майбутньому все буде набагато гірше, якщо тільки не станеться адаптації рослин", - стверджує професор Найлор.

"Це змушує нас вкладати гроші в селекцію нових видів, тому що абсолютно очевидно - це єдиний шлях в умовах глобального потепління. На виведення нових видів сільськогосподарських культур, які будуть краще переносити посушливий клімат, підуть десятиріччя", - додає експерт.

У тропіках підвищення температури може призвести до зниження врожаю основних зернових культур, рису та кукурудзи, на 20-40%, стверджують дослідники.

Крім того, потепління викличе пересихання земель, що призведе до ще більшого скорочення врожаю.

Наразі у тропіках та субтропіках проживає близько трьох мільярдів людей, і очікується, що до кінця століття їх кількість подвоїться.

"Мова йде про додаткові сотні мільйонів людей, які будуть шукати їжу, тому що звичні джерела їжі переведуться", - каже професор Баттісті.

Зниження врожаю відбудеться не тільки в тропіках, додають експерти.
В якості прикладу вони наводять рекордно спекотне літо 2003 року в Західній Європі, коли жертвами надзвичайно спекотної погоди стали 52 тисячі людей.

У Франції та Італії спека призвела до скорочення врожаю зернових і кормових культур на одну третину. За словами вчених, до 2100 року така температура у Франції може стати нормою.

"Це дуже важливий звіт. І найбільше мене непокоїть швидкість, з якою буде підніматися температура", - зауважує Джефф Хоутін, гендиректор Міжнародного центру тропічного сільського господарства.

"Так, у нас ще достатньо часу, щоб підготуватися до такого підвищення температур, у нас є для цього можливості. Але для цього необхідні величезні зусилля - набагато більше тих, що робляться зараз - і починати треба сьогодні", - додає експерт.

"Ми не знаємо, в який момент температура перевищить критичну позначку - і це може статися вже досить скоро", - резюмує Хоутін.

Реклама:

Головне сьогодні