Весна починається на два дні раніше, ніж 50 років тому

— 22 січня 2009, 17:50

Вони також з'ясували, що різниця між температурою взимку і влітку стала меншою. Крім того, дослідники з'ясували, що сніги в Антарктиді тануть швидше, ніж раніше вважалось, повідомляє The Daily Mail.

Науковці з Гарвардського університету переглянули підвищення температури у північній півкулі, яке б свідчило про кінець зими та початок весни. Проаналізувавши температурні показники з 1850 року, вони вивели середню дату, коли наступала весна впродовж останніх 50 років. Потім цю дату порівняли з аналогічною для попередніх 100 років.

Попри те, що час настання весни у кожному році та регіоні відрізнявся, вони з'ясували, що весна починається тепер на 1,7 дні раніше.

[L]На 2 дні раніше наступає і найтепліший день у році, йдеться в опублікованих в журналі Nature результатах дослідження.

Науковці не ставили перед собою завдання з'ясувати причини цих зсувів. Та вони підозрюють, що винними у цьому є промисловість, транспорт, електростанції, ферм.

Найбільше підвищення температури помічене в Іспанії, тут весна настає на два тижні раніше, ніж це було 30 років тому.

У 2006 році велике європейське дослідження 561 виду рослин і тварин з'ясувало, що з 1970-року весна настає на 6-8 днів раніше, додає видання.

Реклама:

Головне сьогодні