В США знято обмеження на дослідження стовбурових клітин

— 23 січня 2009, 14:20

Під тиском релігійних організацій Джордж Буш у 2001 році скоротив до мінімуму фінансування Geron Corporation, яка займається дослідженнями стовбурових клітин. Компанія фінансувалась повністю за рахунок приватних внесків, нагадує The Times.

Сьогодні ж лікарям дозволили робити ін'єкції з клітинами, які були вирощені з ембріональної тканини пацієнтам, паралізованим нижче грудної клітки. Вилікувати перших 8-10 пацієнтів таким чином лікарі зможуть вже влітку цього року.

Стовбурові клітини. Фото David Scharf/Science Photo Library (взято з сайту The Times)
Вчені сподіваються, що це сприятиме відновленню пошкоджених нервів, відновлюючи чутливість та рухливість людей, які були приречені бути паралізованими усе своє життя.

Лікування буде використовуватись лише для тих пацієнтів, чия спина була пошкоджена тиждень-два тому. Воно не може допомогти тим, хто вже давно паралізований.

Стовбурові клітини - це клітини, які знайдені в чотирьох-п'ятиденних людських ембріонах, і які можуть перетворюватись у 200 видів тканин тіла. Вони мають великий медичний потенціал, бо можуть заміщувати пошкоджені хворобами різні клітини тіла.

Вчені вважають, що їх можна використовувати для лікування діабету, хвороби Паркінсона та паралічу.

Але питання використання стовбурових клітин є спірним, адже для того, щоб їх отримати необхідно "виростити" людський ембріон, а потім його вбити, повідомляють видання.

У Великій Британії дослідження стовбурових клітин є легальним і фінансується урядом.

За матеріалами The Times, CNN

Реклама:

Головне сьогодні