Чистота повітря впливає на тривалість життя

— 23 січня 2009, 15:46

Вчені з університетів Брігама Янга та Гарварду прийшли до цього висновку на основі даних по зміні якості повітря та тривалості життя населення за період з 1980 по 2000 рік у 51 американському місті (включно з Вашингтоном), повідомляє The Washington Post.

Взявши до уваги вплив на тривалість життя інших факторів, таких як зміна чисельності населення, рівня доходів та освіти, а також міграція та тютюнопаління, вони розрахували, що чисте повітря в значній мірі сприяє збільшенню тривалості життя.

Таким чином, науковці вперше змогли задокументувати взаємозв'язок між якістю повітря та тривалістю життя.

Дослідники прийшли до висновку, що в цілому в країні тривалість життя міських жителів збільшилася з 1980 по 2000 рік у середньому на 2,72 роки, і п'ять місяців з цього терміну обумовлені поліпшенням якості повітря.

Дослідження було проведене під керівництвом С.Арден Поуп ІІІ. Його результати були опубліковані в New England Journal of Medicine. У ньому науковець назвала збільшення тривалості життя завдяки чистому повітрю "вражаючим".

"Забруднення повітря вкорочує наше життя, і якщо ми зменшуємо рівень забруднення, то це фактично додає нам місяці життя. Попри те, що людям важко побачити між цим зв'язок, ми можемо це задокументувати і знаємо, що такий зв'язок існує", - зауважує Дженіс Нолен з American Lung Association.

Реклама:

Головне сьогодні