Ватикан визнав теорію Дарвіна

— 11 лютого 2009, 16:00

Теорія еволюції Дарвіна не суперечить біблійній версії створення світу і живих організмів, заявив голова папської ради з питань культури архієпископ Жанфранко Равазі.

Еволюційні ідеї можна знайти навіть у текстах Томи Аквінського і Святого Августина, зауважив архієпископ, пише британське видання The Times.

"Насправді, говорячи про еволюцію, ми маємо на увазі світ, який створив Бог", - зауважив Жанфранко Равазі

Представник Ватикану також спростував припущення про те, що понтифік Бенедикт XVI планує найближчим часом виступити з заявою в підтримку теорії розумного задуму (згідно з нею, існують зовнішні втручання у природу, які сприяють утворенню складних структур, які, в свою чергу, належать до загального задуму).

Вона навіть була виключена з тем організованої за підтримкою папської ради з питань культури конференції, присвяченої 150-річчю публікації знаменитої книги Дарвіна "Походження видів".

Причиною виключення стала слабкість теорії "як у науковому, так і в теологічному плані".

Теорія розумного задуму буде розглядатися тільки як культурний феномен, а не як наукова теорія.

Равазі зауважив, що римо-католицька церква ніколи офіційно не засуджувала теорію Дарвіна. Ще у 1950 році папа Пій ХІІ описав її як ґрунтовний науковий підхід до вивчення розвитку людини. У 1996 році папа Іаон Павло ІІ сказав, що теорія еволюції є "більше, ніж гіпотеза".
Реклама:

Головне сьогодні