Тест

Міносвіти гроші на стипендії дало, інші питання до вузів

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Міносвіти.

"Станом на 11 лютого 2009 року Міністерство освіти і науки профінансувало видатки на виплату стипендій та заробітної плати за січень і лютий поточного року в повному обсязі відповідно кошторисів навчальних закладів", - повідомив заступник міністра освіти і науки Петро Куліков.

"На сьогодні проблем з виплатою стипендій не існує - всі студенти повинні отримати стипендії. Це питання перебуває на особливому контролі Міністра", - додав Куліков.

МОН зафіксувало і усунуло випадки затримування виплати стипендій в окремих навчальних закладах в зв'язку із переведенням рахунків цих ВНЗ з проблемних банків в стабільні. Керівництво міністерства повідомило ректорів про неприпустимість затримок виплати стипендій і заробітних плат, незалежно системи оцінювання.

У Тернопільському державному педагогічному університеті затримка з виплатою стипендій викликана переоформленням документів для переходу на готівкове обслуговування до іншого банку.

За інформацією ректорів Харківського національного педагогічного університету імені Г.Сковороди, Волинського національного університету імені Лесі Українки станом на 10 лютого заборгованості із виплатою стипендій немає.

Вищим навчальним закладам кошти державного бюджету надаються за двома напрямами витрат "Видатки споживання" та "Видатки розвитку".

В першому кварталі 2009 року фінансування вищих навчальних закладів здійснюватиметься тільки виключно за "Видатками споживання" (оплата праці з нарахуваннями, харчування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, стипендії, комунальні послуги та енергоносії).

І, відповідно, не проводитиметься фінансування за "Видатками розвитку".

Розподіл отриманих коштів здійснюють керівники навчальних закладів самостійно.

Виплати стипендій у 2009 році проводяться відповідно до Порядку призначення і виплати стипендій, які затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12 липня 2004 р. № 882 та постановою Кабінету Міністрів України від 5 березня 2008 р. № 165.

Змін до вищезазначених постанов не було, тому середній бал, за яким призначається академічна стипендія становить, як і раніше 4.00.

Нагадаємо, за інформацією Українського молодіжного форуму, в абсолютній більшості вищих навчальних закладів України студентам, які мають повне право на отримання мінімального розміру стипендій (середній бал 4.0) не виплатили стипендію.