Російські вчені вирощуватимуть кіз, які даватимуть людське молоко

— 11 лютого 2009, 17:12

Вони стверджують, що діти, яких матері не можуть годувати грудьми, отримуватимуть корисне молочко, яке буде копією людського.

Раніше вчені з Росії та Білорусії на чолі з доктором Оленою Садчиковою проводили аналогічні дослідження на білих мишах, повідомляє The Daily Mail.

Тоді у результаті експериментів науковці встановили, що імплантація людських генів дозволяє значно збільшити виробництво лактоферину - протеїну, який міститься у людському молоці і є природнім антибіотиком.

А щоб збільшити об'єми цього "цілющого" молока, науковці прийняли рішення перейти на малу рогату худобу. На даний момент для досліджень на фермі вирощують близько 90 кіз.

"Ця нова програма буде спрямована на виробництво молоко з людським білком, а також, на виготовлення лікарських препаратів з нього", - розповів доктор Петро Витязь з Білоруської національної академії наук.

Науковці зазначають, що лікарські засоби будуть використовуватися для лікування раку і захворювань імунної та травної систем.

"Людський лактоферин - природній антибіотик, і він може захищати малюків, які ще не мають власної розвиненої імунної системи", - пояснив доктор Ігор Гольдман з Російської академій наук.

Науковець відхиляє звинувачення, що він зі своїми колегами вдалися до генної інженерії.

"У даному випадку генетично модифіковане молоко - це ліки, а не продукт харчування", - зазначив Гольдман.

Виведення кіз на секретній фермі у Підмосков'ї. Фото The Daily Mail

"Я особисто збентежений генно-модифікованими продуктами. Ви ніколи не знаєте, як вони вплинуть на ваш організм. Але ліки - це інше. Але протеїн не можна створити. Це надто дорого, щоб отримувати його з людських клітин і не можливо в промислових масштабах", - додав російський науковець.

"Протеїни у цій формі (людському молоці) є кращими ліками, які вигадав Бог. Воно є природнім, бо вже є у нас і у нашому організмі. Ви не матимете на нього алергії та жодних побічних ефектів", - розповідає про переваги людського молока Ігор Гольдман.

До речі, два роки тому генно-модифікований рис, який містить людські гени, був схвалений для комерційного виробництва в Америці.

Реклама:

Головне сьогодні