Вперше зіштовхнулись російський та американський супутники

— 12 лютого 2009, 12:14

Мова йде про російський супутник "Космос-2251", який був запущений в 1993 році (його вважають таким, який вже декілька років не функціонує) і американським, що входив у глобальну систему мобільного зв'язку Iridium.

Американський супутник був виведений на орбіту в 1997 році і належить американській компанії Iridium Holdings LLC, що за допомогою свого парку з 65 супутників займається забезпеченням супутникового телефонного зв'язку.

За словами офіційного представника Національного управління США по аеронавтиці і дослідженню космічного простору (NASA) Келлі Хамфріса, американські фахівці називають цей інцидент "першим зіткненням неушкоджених космічних апаратів на орбіті".

Раніше у відкритому космосі часто зіштовхувалось космічне сміття, але з супутниками такого не траплялось.

У результатізіткнення супутників утворилися як мінімум дві великих "хмари" уламків. "Великої загрози Міжнародній космічній станції (МКС) ці уламки, згідно з висновками NASA, у даний час не несуть, оскільки вона (МКС) обертається по орбіті, яка розташована нижче", - заявив представник NASA. Як уточнює британське видання The Times, МКС обертається на орбіті, яка знаходить на майже 450 кілометрів нижче місця аварії.

Водночас, у Роскосмосі теж впевнені, що це зіткнення не є небезпечним для МКС.

На визначення масштабів аварії, потрібні декілька тижнів, цитує слова NASA The Times.

Компанія Iridium підкреслила, що в зіткненні немає її провини, і додала, що найближчим часом у роботі зв'язку можливі невеликі збої.

Компанія Iridium підкреслила, що в зіткненні немає її провини, і додала, що найближчим часом у роботі зв'язку можливі невеликі збої. Фото The Wall Street Journal
За словами американського астронома Джонатана Макдауелла, за 50 років, що пройшли з запуску першого супутника, на орбіту було виведено близько 6600 об'єктів, з яких лише 1000 зараз перебувають у робочому стані.

Британське видання The Guardian зауважує, що під час зіткнення апарати рухалися назустріч один одному зі швидкістю 40 тисяч кілометрів на годину. Вага американського супутника зв'язку складає 560 кг, а російського "Космосу" - 950 кг.

За матеріалами Інтерфакс, The Times, The Guardian, The Washington Post

Реклама:

Головне сьогодні