Пінчук покаже розрізану акулу Хьорста в формальдегіді

— 17 березня 2009, 10:59

Це буде найбільша ретроспектива творчості Деміена Хьорста (Damien Hirst), до якої увійшли понад сто робіт, створених у період з початку 90-х до наших днів.

Виставка займе всі чотири поверхи PinchukArtCentre (а це - близько 4 тисяч метрів виставкової площі). Але й цього виявилось мало. Тому у дворі торговельно-розважального комплексу "Арена-Сіті" побудують спеціальний павільйон.

Там будуть показані дві наймасштабніші роботи Хьорста: "Пояснення смерті" (розрізана навпіл акула в акваріумах з формальдегідом) і "Заперечення смерті" (ціла акула в акваріумі).

У рамках виставки відбудеться світова прем'єра нового живописного циклу Skull paintings, створеного з 2006 по 2008 рік, повідомляє прес-служба Фонду Віктора Пінчука.

До експозиції увійдуть твори, які вже стали всесвітньо відомими та передають все розмаїття творчого досвіду Хьорста.

Серед них і такі ранні іконічні скульптури, як "Тисяча років" (A Thousand Years, 1991), та "Поза отарою" (Away from the Flock, 1994), і відносно недавні роботи 2007 року - "Ворота до Царства Небесного" (Doorways to the Kingdom of Heaven), монументальний триптих з метеликами, та "Смерть пояснено" (Death Explained), розрізаної навпіл акули в акваріумі з формальдегідом.

Проект, куратором якого став Екхард Шнайдер, розроблявся у тісній співпраці з Деміеном Хьорстом та Віктором Пінчуком, засновником арт-центру.

Як повідомив Екхард Шнайдер в інтерв'ю виданню "Коммерсант", ідея організації "Реквіуму" належить Пінчуку.

"Взагалі, як на мене, це один з головних виставкових проектів останніх десятиліть для усього світу", - розповів Шнайдер. Увага преси з усього світу до анонсу події є підтвердженням його слів.

Про бюджет заходу в арт-центрі не повідомляють. "Можу сказати лише одне - поки що це найскладніший проект, з яким в PinchukArt-Centre доводилось працювати", - сказав цитує слова Шнайдера видання "Дело".

Причину організації виставки такої масштабної виставки Хьорста в Києві, який аж ніяк не можна вважати центром арт-світу, генеральний директор PinchukArtCentre бачить у близьких стосунках Пінчука та Хьорста, у яких є "спільна пристрасть - мистецтво".

"По-друге, Демієн завжди шукає місця, де його роботи будуть правильно прийняті публікою. Тому що кожне місце має свої традиції, які іноді стають каменем спотикання для художника. Особливо це стосується Західної Європи, де contemporary art дуже багато, тож глядач перестав сприймати його як якесь емоційне переживання і запрошення до комунікації", - повідомив Шнайдер.

Усі роботи, які будуть представлені на виставці з приватних колекцій (деякі їдуть з США), а живопис - власність художника.

Похмура назва виставки, "Реквієм", "підкреслює баланс між життям і смертю й у дусі барочної традиції нагадує про близькість цих явищ".

"Крім того, ця ретроспектива етапна, тому що покаже, як один Демієн Хьорст помер, а інший - народився", - додав генеральний директор PinchukArtCentre.

У PinchukArtCentre вже були показані деякі роботи Хьорста (на виставці Reflection). А в 2008 році Віктор Пінчук купив ще декілька робіт на аукціоні Sotheby's. Які саме - відвідувачі зможуть побачити за місяць: придбані твори будуть теж показані на виставці.

Усі фото The Daily Mail

Реклама:

Головне сьогодні