Тест

Україна рятуватиме планету годиною без світла

За даними вчених, близько 25% видів тварин та рослин зникнуть назавжди у найближчі 100 років через значну зміну погоди. Вже зараз у список видів, яким загрожують кліматичні зміни, потрапили велика панда, зелена морська черепаха, американські кити, індійські тигри, африканські слони тощо.

Згідно з нещодавнім звітом Британського уряду, постійні кліматичні зміни можуть коштувати світу близько 5% ВВП щорічно, а за найбільш драматичнішими прогнозами, ця цифра зросте до 20%.

"В Україні ці впливи відчуваються дуже сильно - повені на Дунаї (2005), Дністрі (2008), Закарпатті (2001, 2008), лісові пожежі у Херсоні (2007), страшна посуха, що знищує врожаї, та спека, що є небезпечною для людей особливо з серцево-судинними захворюваннями", - розповідає Катерина Куракіна, піарменеджер кампанії з вимкнення світла на 60 хвилин в Україні.

"Година Землі - це одна година без світла. Вона націлена на те, щоб акцентувати увагу світової спільноти на питанні зміни клімату та показати світовим лідерам, що весь світ спостерігає за їхніми діями та чекає на прийняття правильних рішень", - розповідає Куракіна.

Перебудова електричного життя

За одну годину можна зекономити електроенергію. Точні цифри Куракіній важко назвати, адже одна людина може вимкнути всі пристрої вдома, а інша - одну лампочку (ще й енергоефективну).

Проте активіст підрахувала: "Якщо кожен з 10 мільйонів вимкне на 1 годину 1 лампочку на 100 Ватт, маємо 100*10 000 000 = 1 000 000 000 Ватт чи 1 млн кВатт енергії, які можна заощадити. Не можу сказати, багато це чи мало в масштабах країни, але, якщо хоч третина цих людей буде вимикати зайве світло щоденно - економія виявиться значно більшою".

Та все ж, акція є скоріше символічною, аніж "екологічно економною". Хоча й має на меті здійснити публічний тиск на владу.

"У грудні цього року у Копенгагені на конференції ООН зі зміни клімату світовими лідерами має бути прийнята домовленість, яка стане наступницею Кіотського протоколу щодо активної боротьби з глобальним потеплінням. Цей документ націлений на взяття країнами зобов'язань щодо зменшення викидів вуглекислого газу в атмосферу", - продовжила Куракіна.

До участі в акції приєднались міста з усіх куточків Землі

За її словами, у нашої країни є значні перспективи скорочення викидів парникових газів у промисловості та господарстві - Україна входить до двадцятки найбільш енергомарнотратних країн світу.

Але значні скорочення викидів потребують інвестицій, які на найближче майбутнє не передбачаються. Тому один із шляхів наближення до мети (скорочення викидів), є дії кожного громадянина України у повсякденному житті, перебудова побуту на більш енергоефективний лад.

Вимкнись!

Ідея вперше виникла у 2007 році в Сіднеї як екологічна акція одного міста та була організована Всесвітнім Фондом Природи разом із виданням The Sydney Morning Herald.

Тоді 2,2 мільйона домівок та організацій вимкнули світло на одну годину.

Вже через рік ця подія стала світовою екологічною ініціативою, до якої долучилося більше 100 мільйонів людей у 35 країнах світу.

Всесвітньо відомі пам'ятки, такі як Золоті Ворота в Сан-Франциско, Колізей в Римі та білборд Coca Cola на Таймз-Сквер на годину стали темними, як символи надії на активні дії у боротьбі зі зміною клімату, які щогодини стають все більш невідкладними.

Генсекретар ООН Пан Гі Мун вже закликав світ посидіти годинку при свічках.

В Україні крім селебрітіс та різних компаній, до акції долучились і держструктури. Так, Управління охорони навколишнього середовища в Києві закликало жителів столиці пожити годинку без світла.

"Упевнений, що участь Києва у "Годині Землі" покращить імідж нашого міста у світі. І, крім того, відключення світла навіть на одну годину дозволить столиці суттєво зекономити кошти", - сказав керівник відомства Олександр Прогнімак, повідомляє "Інтерфакс".

Про свою участь в акції "Година Землі 2009" вже заявили більше 1000 міст у 64 країнах. Серед найбільших українських міст про свою участь в акції заявили також Рівне та Одеса.

Як можна провести годину без світла 28 березня (рекомендації організаторів):

Організувати вечерю з сім'єю чи друзями при свічках

Прийняти ванну при свічках

Провести романтичний вечір з коханим/коханою

Сидіти в темряві з друзями і розповідати один одному усілякі історії

Прогулятись з собакою нічним містом

Зустрітись при свічках у міському парку з друзями чи знайомими

Але у вас може бути і свій, цікавіший варіант проведення цих 60 хвилин часу. Звісно, якщо вам не байдужі проблеми екології.