Пасивне паління підвищує імовірність депресії та інсульту

— 20 березня 2009, 17:15

Імовірність депресії у людей, які не палять, але вдихають тютюновий дим на роботі чи вдома, більш ніж у двічі вища за інших. Про це йдеться у доповіді, представленій на зібранні Американського психосоматичного товариства у Чикаго, пише USA Today.

Представлена наукова робота є першим американським дослідженням, яке пов'язує пасивне паління з депресією. Інше дослідження з аналогічним висновком було проведено в Японії.

Однак на відміну від японських колег, американські науковці підтвердили вплив диму на настрій шляхом вимірювання рівня котиніну - хімічної речовини, яка утворюється у крові після вдихання тютюнового диму.

В результаті проведеного дослідження науковцем Франком Бандейром з кафедри медицини університету Майямі виявлено, що люди, аналіз крові яких підтвердив їхню схильність до впливу тютюнового диму, який видихають інші курці, частіше за інших демонстрували симптоми серйозної депресії.

Ще одні дослідники з Гарвардського університету прийшли до висновку, що люди, які живуть у шлюбі з курцями, переживають інсульти частіше, пише BBC.

Вчені обробили дані за дев'ятирічний період, а в науковому експерименті взяло участь понад 16 тисяч осіб (люди віком від 50 років, а також їхні жінки та чоловіки).

Виявилося, що з поправкою на інші фактори, які підвищують ризик інсульту, спільне життя з людиною, яка палить, помітно підвищує можливість цього небезпечного серцевого захворювання.

У тих, хто сам ніколи не палив, але живе з курцем, імовірність інсульту на 42% вища, ніж у родинах, де ніхто не палить.

А в тих, хто палив тютюн, але потім покинув, і при цьому перебуває у шлюбі з курцем, ризик інсульту вищий аж на 72%.

При цьому у родинах, де ніхто не палить, але хтось з подружжя у минулому палив цигарки, жодних відхилень від нормальної статистики по інсульту не було. Тож вчені з цього роблять висновок, що звільнення від нікотинової залежності знижує ризик інсульту для всіх.

До речі, після введення у багатьох країнах заборони на паління у громадських місцях, зона найбільшого ризику пасивного паління перемітилася до будинків курців.

"Паління - суттєвий фактор ризику інсульту: чверть всіх інсультів пов'язана з палінням і до того ж паління сприяє підвищенню кров'яного тиску, яке є фактором ризику номер один", - сказав представник британської благодійної організації з боротьби з інсультом Stroke Association.

Реклама:

Головне сьогодні