Тест

Інтерпол розшукує дівчинку, яку тричі викрадали власні батьки

20 березня у французькому місті Арле океанограф Жан-Мішель Андре йшов по вулиці зі своє трирічною донькою Елізою. На чоловіка напали двоє чоловіків, які добряче побили француза. Елізу, судячи зі слів її батька, забрала жінка в чорному одязі і перуці.

Злочинцям вдалось втекти на автомобілі попри те, що за ними гналась поліція, повідомляє The Times.

За пару днів до розшуку зниклої дівчинки підключився Інтерпол. Фото з описом Елізи розміщене на сайті організації. Дівчинка з світло-коричневим волоссям народилась у Москві, але за національністю вона француженка.

Сімейні чвари

Через два роки після народження батьки Елізи, француз Жан-Мішель Андре та росіянка Ірина Бєлєнькая, які переїхали жити у Францію, розлучились. Тоді почалась судова тяганина за доньку. При чому, суди відбувались і в Росії, і у Франції.

Феміда кожної країни стала на бік свого громадянина. І в результаті, російський суд постановив, що дитина має залишитись з матір'ю, а французький - з батьком.

Але жоден з батьків не збирається відмовлятись від дівчинки. У 2007 році Бєлєнькая попри рішення суду забрала дівчинку у Росію (за даними ЗМІ, вона викрала доньку за допомогою друзів на території Іспанії).

А вже у вересні 2008 року Елізу Андре викрали вже в Москві. Під час прогулянки її відібрали у няні (за іншою версією іноземних ЗМІ, її викрали з квартири).

Виявилось, що дівчинку з Росії вивіз її батько-француз. В результаті, ще з 2007 року Ірину Бєлєнькую за викрадення розшукує французька поліція, а Жана-Мішеля (за аналогічний вчинок) - у Росії

Як повідомляє Лента.ру, у трирічної Елізи подвійне громадянство, два свідоцтва про народження, по яких її навіть звати по-різному. Разом з батьком вона - Еліза Андре, разом з матір'ю - Ліза Ісаєва.

В останньому, третьому викрадені дівчинки побитий батько-француз звинувачує маму дівчинки. Як повідомляло у середу французьке видання Le Figaro, прокуратура Екс-ан-Прованса порушила кримінальну справу проти матері викраденої дівчинки Ірини Бєлєнької.

Прокуратура вимагає видати орден на її арешт. Жінку звинувачують по статті "викрадення дитини родичем" та "співучасть у навмисних насильних діях". Водночас російська генпрокуратура одразу заявила: підстав для видачі жінки немає.

Така фотографія Елізи Андре розміщена на сайті Інтерполу
"Конституція Росії забороняє видавати своїх громадян іноземним державам", - заявив перший заступник генпрокурора РФ Олександр Буксман.

Він додав, що "згідно з російським законодавством, викрадення батьками своєї дитини, якщо це справді є викраденням на думку французької сторони, не є злочином і не карається кримінальною відповідальністю".

Пропала безвісти?

Офіційного повідомлення про місце знаходження трирічної дівчинки наразі немає.

У середу Держсекретар Франції з питань захисту прав людини заявила, що французькій владі невідоме місце знаходження дівчинки.

У Росії теж офіційно не підтвердили факт перебування Елізи Андре на території країни (хоча про це з посиланням на різні джерела повідомляли численні ЗМІ).

Але, здається, той факт, що дівчинка зараз з матір'ю, не викликає ні в кого сумнівів.

А з тим, що у Жана-Мішеля Андре мало шансів побачити свою доньку, погоджуються експерти обох країн.

Так, керівник асоціації "SOS - міжнародне викрадення дітей" Паскаль Лімарола зауважила, що російська влада заявила, що не арештує матір, якщо виявиться, що Еліза Андре таки в Росії.

"Російський суд постановить, що викрадення Елізи не було і дівчинка може залишитись з матір'ю", - зауважила Лімарола, пише Le Figaro.

Жан-Мішель Андре вже заявив про намір поїхати за донькою у Москву по фальшивим документам. Навіть якщо його там заарештують.

Експерти вказують, що ця історія демонструє недостатню співпрацю Росії і Франції в області сімейного права та опікунства. А поки що справу Бєлєнької вже взяла під контроль комісія Громадської палати РФ, щоб "не допустити по відношенню до них свавілля і видачі французькій владі".

Та попри все, поведінка обох батьків виглядає щонайменше дивною. Вони не можуть не знати, що такі їхні дії травмують дитячу психіку, а їхня нездатність домовитись один з одним виходить за рамки здорового глузду.

Уповноважений з прав людини у Росії Володимир Лукін заявив, що необхідно перевірити психічне здоров'я батьків Елізи. Омбудсмен запропонував створити спільну комісію для вирішення проблеми, бо поведінка і матері, і батька дитини, які "займались якоюсь підпільною, партизанською діяльністю" виглядає неадекватною.

"Можна лише поспівчувати цій дівчинці. У неї з дитинства почались такі жахливі проблеми. Судячи по тому, як діяли ці люди, не виключено, що принаймні в одного з них, а, може, і в обох, не все гаразд з головою. Тому я б запропонував провести психічну експертизу і матері, і батька", - заявив Лукін.

І з ним важко не погодитись.

За матеріалами Le Figaro, The Times, Інтерфакса, Ленти.ру та газети "Взгляд"