Обрізання знижує ризик зараження вірусами. Навіть ВІЛ

— 27 березня 2009, 15:17

За результатами дослідження виявилося, що обрізання значно знижує ймовірність зараження герпесом або папілломовірусом людини, яка призводить до розвитку раку, пише BBC.

На думку вчених, обрізання повинно розглядатися як процедура, що зменшує ризик розвитку захворювань, що передаються статевим шляхом.

У дослідженні, проведеному в Уганді, взяли участь близько 3500 чоловіків. Спостереження за їхнім сексуальним життям велося протягом майже двох років.

Група вчених з Університету Джонса Хопкінса стверджує, що обрізані чоловіки на 25% рідше хворіли герпесом, а кількість носіїв паппіломовірусу людини (ПВЛ) серед них було менше на третину (ПВЛ призводить до розвитку раку шийки матки в жінок і новотворам на зовнішніх статевих органах у представників обох статей).

У США відсоток обрізаних чоловіків продовжує неухильно знижуватися, причому найменше обрізань робиться в афроамериканців і латиноамериканців, незважаючи на те, що, за статистикою, саме в цих груп найбільший ризик зараження ВІЛ, герпесом та іншими захворюваннями, що передаються статевим шляхом.

"Отримані дані повинні призвести до перегляду ролі обрізання в чоловіків у профілактиці не тільки ВІЛ- інфекції, але й інших захворювань, що передаються статевим шляхом", - стверджують в опублікованій статті професора Вашингтонського університету Метью Голден і Джудіт Вассергейт.

"Усі служби, які надають послуги з догляду за вагітними й немовлятами, відповідальні за повідомлення новоспечених батьків про те, що обрізання може захистити їхніх синів від трьох найпоширеніших і найсерйозніших захворювань, що передаються статевим шляхом, які в цей час є невиліковними", - продовжує Вассергейт.

Натомість з якої саме причини збереження крайньої плоті збільшує ризик виникнення інфекцій, вченим незрозуміло.

Однак британські експерти називають результати дослідження, опубліковані в журналі New England Journal of Medicine, непереконливими.

Доктор Комл О'махоуні, експерт Честерскої клініки в галузі сексуального здоров'я, заявив, що імовірність зараження вірусами в обрізаних чоловіків дещо нижча, ніж у необрізаних, "однак у підсумку зараження однаково відбудеться".

О'махоуні також вважає, що сама ідея обрізання як засобу профілактики є помилковою, тому що чоловіки можуть неухильно продовжувати спати з усіма підряд і навіть не користуватися презервативом.

Кейт Алкорн, співробітник британського інформаційного центру з питань ВІЛ, також виразила сумніви в справедливості висновків американських учених.

"Потрібно бути дуже обережними й не екстраполювати бездумно дані, отримані в одному кінці світу, на ситуацію в іншому", - вважає вона.

"Обрізання чоловіків практично не буде мати профілактичного ефекту проти ВІЛ у Великобританії, де ризик заразитися цим вірусом при гетеросексуальному контакті вкрай малий", - додає експерт.

Нагадаємо, нещодавно Всесвітня організація охорони здоров'я разом з декількома орагіназаціями, які займаються проблемами СНІДу, запустила сайт, який присвячений обрізанню.

Реклама:

Головне сьогодні