Чай може рекордно подорожчати через посуху

— 31 березня 2009, 11:45

Через бездощів'я в найбільших країнах-експортерах відбудеться значне скорочення постачання чаю у порівнянні з минулим роком.

Про це пише газета Financial Times з посиланням на прогноз Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (ФАО), повідомляє "Інтерфакс".

Експерт ФАО Кайсон Чан зазначив, що половина світового експорту чаю припадає саме на ці, постраждалі від посухи країни: Індію, Кенію та Шрі-Ланку.

"І скорочення постачання продукції призведе до перевищення попиту над пропозицією на світових ринках", - заявив Кайсон Чан.

Сезон дощів у Кенії, що триває з березня по травень, поки не почався. Кенійська влада прогнозує скорочення експорту чаю на 5% у поточному році - до 328 тисяч тонн.

Однак основні проблеми виникнуть через зниження виробництва чаю на Шрі-Ланці до мінімального рівня за останні 7 років через посуху та різке подорожчання добрив. Адже ця країна є найбільшим експортером чаю у світі.

За попередніми оцінками ФАО, споживання чаю у світі зросло в 2008 році на 4,8% - до 3,85 млн. тонн, а виробництво збільшилося всього на 1,2% - до 3,78 млн. тонн.

В 2007 році на ринку спостерігалося перевищення пропозиції над попитом.

На відміну від кави та низки інших сільськогосподарських товарів, чай не торгується на ф'ючерсній біржі, бізнес у цій галузі заснований на реальних угодах.
Реклама:

Головне сьогодні