З Берлінської стіни стерли поцілунок Брежнєва

— 31 березня 2009, 14:47

Ліквідація графіті "Господи! Допоможи мені вижити серед цього смертного кохання" була проведена в рамках масштабної реставрації, присвяченої до 20-ої річниці зносу Берлінської стіни, повідомляє Lenta.ru з посиланням на Deutsche Welle.

Художник графіті Дмитро Врубель заявив, що був збентежений через знищення зображення. За його словами, видалення авторського малюнка є порушенням прав художників.

Керівництво художньої галереї East Side Gallery переконує, що вони попередили заздалегідь усіх художників про те, що їхні роботи можуть бути стерті під час реставрації.

[L]Врубелю було запропоновано повернутися в Берлін і намалювати таке ж графіті. До того ж, галерея послала йому чек на 3 тисячі євро як компенсацію за видалення зі стіни його графіті.

Врубель зазначив, що мова йшла лише про незначні косметичні роботи. А щодо прохання повернутися і намалювати ще одне графіті художник повідомив, що це буде вже зовсім інша картина, що не має нічого спільного із знаменитим "поцілунком Брежнєва й Хонекера".

Про плани ремонту ділянки Берлінської стіни, що зберігся після її зносу в 1990 році, стало відомо в 2007 році. Реставратори при цьому запевнили громадськість, що всі графіті 1990 року, виконані 118 художниками з 22 країн, будуть збережені й поновлені за участю самих авторів малюнків.

Реклама:

Головне сьогодні