Вчені знайшли мурах-феміністок, які живуть без сексу і самців

— 16 квітня 2009, 11:50

Унікальний вид мурах біологи знайшли в лісах Амазонії, повідомляє ВВС.

Ці мурахи розмножуються клонуванням, і всі самки є точними копіями своєї королеви. Це перший відомий науці вигляд, який повністю перейшов на нестатеве розмноження. До того ж, ці мурашки - чудові садівники. Вони вирощують мох, яким потім харчується колонія, йдеться у науковому звіті, опублікованому в журналі Proceedings of the Royal Society B.

Під час вивчення мурах виду Mycocepurus smithii з'ясувалося, що всі мурашки цієї колонії є клонами своєї королеви. Вони навіть фізично не пристосовані до статевого акту, оскільки у них виродилася важлива частина репродуктивної системи.

У деяких комах нестатеве відтворення самців з незапліднених яєць є звичайним. Проте, за словами дослідників, нестатеве відтворення самок у мурашок зустрічається вкрай рідко.

"Суспільні комахи можуть розмножуватися декількома способами, але в даного конкретного виду виробився досить незвичайний спосіб", - пояснює доктор Анна Хімлер, яка керувала проведенням дослідження

Вчені не можуть з упевненістю сказати, чому цей вид мурашок вирішив відмовитися від статевого розмноження, і як давно це сталося. Наразі для цього вони проводять генетичний аналіз.

Життя без сексу

За словами біологів, у життя без сексу є свої переваги. Зокрема, це знижує енергетичні витрати на виробництво самців і подвоює кількість репродуктивних самок в кожному наступному поколінні.

З іншого боку, з'єднання генетичного матеріалу при статевому розмноженні дає майбутнім поколінням значні плюси.

"Чим більш різноманітний вид, тим він стійкіший і сильніший. У колонії повністю ідентичних видів при зараженні однієї особини хворобою, автоматично їй заражаються та всі інші, оскільки генного імунітету немає", - кажуть науковці.

Реклама:

Головне сьогодні