Майже 38% продукції дитячого харчування забраковано та знято з реалізації

— 16 квітня 2009, 18:28

Про це заявила Голова Комітету Лариса Лосюк під час розширеного засідання Колегії Держспоживстанадрту України у середу.

За її словами, така необхідність зумовлена високим рівнем порушень вимог нормативних документів, що регламентують виробництво цієї продукції.

"Протягом 2008 року та І кварталу 2009 року Держспоживстандарт перевірив понад 179 тонн продуктів дитячого харчування. Забраковано та знято з реалізації було майже 38 % перевіреної продукції!", - наголосила Голова Комітету.

Серед недоліків, через які бракувались продукти дитячого харчування, були:

відсутність документів, що підтверджують якість та безпеку (понад 28 % від забракованої та знятої з реалізації продукції);

відсутність необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації (понад 41 %);

невідповідність вимогам нормативних документів (майже 18 %);

реалізація товарів з терміном придатності, що минув (0,4 %).

[L]Як зазначається у повідомленні прес-служби Держспоживстандарту, на українському ринку є чимало неякісних, а іноді й небезпечних продуктів, що замасковані під псевдо-дитячі продукти (на споживчій упаковці таких продуктів розміщені дитячі ілюстрації із зображеннями казкових персонажів, дитячих іграшок тощо, але в маркуванні продукту не зазначено, що він призначений для дитячого харчування).

Таким чином, виробники цієї продукції ухиляються від державної реєстрації нормативних документів на продукти дитячого харчування і державної реєстрації самих продуктів дитячого харчування та вводять в оману споживачів про належність цієї продукції до дитячого харчування.

За результатами проведених перевірок винних осіб притягнуто до адміністративної відповідальності на загальну суму 135,4 тис. грн. До суб'єктів господарювання застосовано адміністративно-господарські санкції на загальну суму 463,3 тис. грн.

Реклама:

Головне сьогодні