Нагорода за сексуальний скандал і дівчинку-дикунку

Журі Пуліцерівської премії оцінили роботу редакції по висвітленню сексуального скандалу за участю колишнього губернатора Нью-Йорка Еліота Спітцера, які привели до його відставки.

Журналісти з'ясували, що Спітцер навідувався до одного з елітних VIP-борделів і оперативно, вичерпно інформували своїх читачів про подробиці скандалу.

Журналіст The New York Times отримав також нагороду за найкраще розслідування національного масштабу. Девід Барстоу з'ясував, що Пентагон вів активну кампанію на підтримку дій американців в Іраку, і для цього використовував допомогу відставних генералів, які працюють як незалежні аналітики для різних видань.

Аналогічну роботу зробили і журналісти Detroit Free Press, які розслідували діяльність мера Детройта. За це журналісти видання отримали "Пуліцера" як "регіональний репортаж", а мер позбувся посади.

[L]Та особливо престижний приз "за служіння суспільству" одержала газета Las Vegas Sun і її журналіст Олександра Берзон - за матеріали про високий рівень смертності і виробничих травм серед робітників на дорожньому будівництві в Лас-Вегасі, завдяки яким було усунено наявні порушення техніки безпеки.

Зазначається, що після публікацій Берзон нещасних випадків з смертельними наслідками на дорожньому будівництві у Лас-Вегасі, на щастя, не було.

The New York Times перемогла також у номінаціях "міжнародний репортаж" (редакція), "критика" (Холланд Коттер), "художня фотографія" (Деймон Вінтер).

Барак Обама під час виборчої кампанії. Фото Damon Winter, The New York Times - 2008. Усі фото з офіційного сайту Пуліцерівської премії
Двох премій удостоїлася St. Petersburg Times - за кращий "національний репортаж" (редакція) і за кращі "тематичні матеріали" (Лейн Дегрегорі), повідомляє УНІАН.

The St. Petersburg Times опублікувала серію матеріалів про "Дівчинку у вікні".

Коли її знайшла поліція, дитина не могла ні говорити, ні контактувати якимсь іншим способом. Зрештою, дівчинку підлікували, знайшли їй прийомну сім'ю. Дівчинка поки що ще не говорить, але вже принаймні може дивитись співрозмовнику у вічі, додає Лента.ру.

Історія про "Дівчинку у вікні". Скірншот з www.tampabay.com
Премію за кращі науково-популярні статті одержали журналісти з The Los Angeles Times.

Кращим коментарем були визнані роботи Юджіна Робінсона з The Washington Post.

Кращими статтями "від редакції" жюрі визнало матеріали The Post-Star (Марк Махоуні), а премію за новинні фотографії одержав Патрік Феррел з The Miami Herald.

Відзначимо, що вперше в історії премії в трійку фіналістів в одній з номінацій потрапило інтернет-видання. Сайт Politico опинився в шорт-листі номінантів на кращу карикатуру, проте у підсумку кращим карикатуристом був визнаний Стів Брін з газети The San Diego Union-Tribune.

Пулітцерівська премія є найпрестижнішою премією США у журналістиці і вручається з 1917 року. Грошова складова премії - 10 тисяч доларів США. Урочиста церемонія вручення премій традиційно відбувається в Колумбійському університеті в Нью-Йорку.

Реклама:

Головне сьогодні