Інфіковані свинячим грипом по всьому світі. Винні озера гною?

Як зазначає міністерство охорони здоров'я країни, стан здоров'я всіх 10 новозеландців не викликає особливих побоювань: усі вони поступово одужують.

Уряд Іспанії теж підтвердив другий випадок зараження свинячим грипом (у Валенсії).

Як повідомляє український МЗС з посиланням на повідомлення посольства України в Королівстві Іспанія, станом на 28 квітня в Іспанії зареєстровано 8 можливих випадків захворювання на свинячий грип у містах Більбао, Валенсія, Альбасете, Теруель, Кадіс, Барселона та Жирона.

Міністерство з питань охорони здоров'я та соціальної політики Іспанії запевняє, що в країні наразі відсутня надзвичайна ситуація, всі можливі випадки захворювання взяті під контроль, а стан хворих поступово нормалізується.

А от у США кількість інфікованих свинячим грипом вже становить 48 осіб. Про це повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на американську пресу.

Тим часом, два випадки зараження вірусом свинячого грипу підтверджений в Ізраїлі, повідомляє ізраїльська газета "Гаарец" з посиланням на заяву міністерства охорони здоров'я.

У Мексиці кількість людей, які ймовірно заразились свинячим грипом, становить близько 2000.

У Німеччині лікарі перевіряють трьох людей інфікування вірусом H1N1.

Ще раніше повідомлялось про 6 інфікованих людей у Канаді та двох - у Великобританії. Усі інфіковані - туристи, студенти, працівники, які нещодавно повернулись з Мексики.

Мексиканські озера гною

Перший відомий випадок захворювання свинячим грипом стався в штаті Веракрус, в мексиканському містечку Ла-Глорія, пише впливове британське видання The Times.

Хворий - 4-річний Едгар Ернандес (Edgar Hernandez) - вже повністю видужав, але лабораторні аналізи показали, що у нього був саме свинячий грип. Про це повідомила журналістам Міністр охорони здоров'я Мексики Жозеф Ангель Кордова. Втім, як зазначає видання, достеменно не відомо, коли саме хлопчик заразився.

4-річний Едгар Ернандес вже повністю видужав, але лабораторні аналізи показали, що у нього був саме свинячий грип. Цей хлопчик першим у Мексиці захворів на свинячий грип, повідомили в Мінздоров'я країни. Тут і далі фото The Daily Mail
Розсадником грипу "Каліфорнію" в Мексиці виявилися озера гною на свинофермі, де давно скаржаться на сморід і хмари мух з колосальної свиноферми, зазначає газета.

На свинофермі, співвласником якої є найбільший в світі виробник свинини і ковбасних виробів з США, вирощується майже мільйон голів тварин в рік і, відповідно, виникають справжні озера гною.

Стало відомо, що спочатку квітня в Ла_Глорії і її околицях був великий спалах важкого захворювання дихальних шляхів. При чому, перші спалахи були зафіксовані ще у лютому.

Санепідемстанція оголосила у місті карантин, а її співробітники потруїли в будинках мух.

Водночас, офіційні представники компанії стверджують, що симптомів грипу у тварин і співробітників ні на одній фермі компанії в Мексиці не виявлено.

Асоціація свинарів Мексики в своїй заяві запевняє: "Науково доведено, що вірус грипу, що викликав епідемію в Мексиці, ніяк не міг спочатку виникнути у свиней".

У містечку Ла Глорія
Мексиканська влада теж офіційно не повідомила, звідки саме взявся вірус.

Вищий рівень загрози

У понеділок Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) підвищила рівень загрози виникнення пандемії свинячого грипу з третьої фази до четвертої.

Зміна фази загрози пандемії означає, що ймовірність виникнення пандемії зросла, але це не говорить про те, що пандемія обов'язково буде.

Наразі ВООЗ рекомендує зосередити зусилля на міграційних заходах. Водночас організація рекомендує не закривати кордони та не обмежувати міжнародне сполучення.

Як зазначає гендиректор російського Державного наукового центру "Вектор" Ілля Дроздов, на даний момент вірус свинячого грипу не поширюється серед людей з тією швидкістю, що могла б привести до пандемії.

Хоча він теж не виключає можливість подальшої його мутації.

"Вірус прорвався в людську популяцію, вона йому не подобається, він не поширюється в ній як справді пандемічний штам, інакше все займеться, як солома, але цього не відбувається. І в нас є впевненість, що і не відбудеться. Але стверджувати це було б неправильно і недалекоглядно", - підкреслив Дроздов у розмові з журналістами, повідомляє Інтерфакс.

[L]Він зазначив, що по інтенсивності поширення вірусу свинячого грипу можна судити про те, що в даний час не спостерігається прогресуючої летальності від цього захворювання.

"Це дозволяє дивитися на найближчу перспективу з позитивним прогнозом", - сказав учений.

Новий грип є своєрідним видом грипу, що об'єднує в собі віруси звичайного людського грипу, пташиного грипу та захворювань свиней. Він передається повітряно-крапельним шляхом. Держструктури світу рекомендують своїм громадянам дотримуватись заходів гігієни і пильно стежити за своїм здоров'ям.

Симптомами захворювання на вірус H1N1 є ті самі, що і звичайного грипу - температура, біль у горлі та органах дихання, поганий апетит. Всі інфіковані скаржаться на неймовірну слабкість.

Незвичним для інфекцій грипу є той факт, що новий вірус вражає в першу чергу молодих дорослих, а не дітей та людей похилого віку, як це типово для інших видів грипу.

Деякі країни світу, побоюючись проникнення небезпечного вірусу, ввели обмеження на ввезення харчових продуктів та м'яса з американського континенту (так зробила і Україна).

Тим часом сьогодні Роберт Маделін, генеральний директор із охорони здоров'я та споживання Єврокомісії, виступаючи перед журналістами, дав деякі пояснення щодо свинячого грипу.

"Цей вірус не має стосунку до продуктів харчування. Це вірус людського грипу, і мексиканські фахівці вже підтвердили, що він не вражає свиней і не передається від тварини до людини чи навпаки. Я вчора скуштував дуже смачне «свиняче філе» і всім рекомендую (без остраху) їсти свиняче м'ясо", - цитує слова Маделіна "Радіо Свобода".

З огляду на це, Роберт Маделін зауважив, що ніяких торговельних обмежень у сфері продуктів харчування Євросоюз вживати не буде.

Реклама:

Головне сьогодні