Обама просить 1,5 млрд. на грип. ООН перевірить "озера гною"

— 29 квітня 2009, 11:38

Міністр охорони здоров'я Мексики Хосе Анхель Кордова повідомив на прес-конференції, що кількість людей, що ймовірно померли від нового виду вірусу "свинячого грипу", у Мексиці сягнула 159 осіб (раніше було 152), повідомляє ВВС.

Хоча стовідсотково можна казати про сім смертей від "свинячого гипу" в країні, причини загибелі інших людей наразі уточнюються. Ще близько двох тисяч знаходяться під наглядом лікарів.

Втім, за межами Мексики смертей від "свинячого грипу" не зафіксовано. Найбільша кількість офіційно підтверджених випадків інфікування вірусом A/H1N1 за межами Мексики - у США. Хворих американців у країні аж 64.

Попереднє зображення вірусу свиянчого грипу від американського Centers for Disease Control
Білий дім звернувся до Конгресу США з проханням про виділення додатково $1,5 млрд на боротьбу з поширенням вірусу свинячого грипу, повідомляє CNN .

"Серед напрямків використаня цих коштів можуть бути поповнення противірусних запасів, розробка вакцини, підтримка моніторингу, діагностики та засобів захисту здоров'я населення, і сприяння міжнародним спробам протидії цьому спалахові (свинячого грипу)", - написав Обама у своєму листі на адресу Конгресу.

Крім США та Мексики, підтвердились факти зараженні вірусом у Канаді (6), Новій Зеландії (3), Великобританії (2), Ізраїлі (2), Іспанії (2), Коста-Ріці (2), Німеччині (1). 91 австралійця наразі перевіряють на факт їхнього інфікування свинячим грипом.

ВІДЕО ДНЯ

Як повідомляє Інтерфакс з посиланням на міністра охорони здоров'я Коста-Ріки, у країні введений режим надзвичайного стану.

Такі міри було вирішено ввести, коли стало відомо про виявлення на території країни перших двох випадків зараження "свинячим грипом". В обох випадках мова йде про людей, які недавно повернулися з Мексики. За словами лікарів, життю пацієнтів ніщо не загрожує.

Міністерство охорони здоров'я Баварії (Німеччина) повідомило у середу, що свинячим грипом хвора людина, що проживає біля міста Регенсбурга. До такого висновку лікарі прийшли після одержання результатів аналізів пацієнта.

Крім того, у Німеччині проводяться аналізи ще шести осіб, які, можливо, теж хворіють на свинячий грип.

[L]У середу експерти ВООЗ проведуть зустріч для оцінки ситуації з свинячим грипом у світі. Крім того, експерти ООН вирушають у Мексику у провінцію Веракрус, де, ймовірно, вперше спалахнула інфекція, повідомляє ВВС.

Принаймні перший відомий випадок захворювання свинячим грипом стався саме там.

Як писало впливове британське видання The Times, розсадником грипу "Каліфорнію" в Мексиці виявилися озера гною на свинофермі, де давно скаржаться на сморід і хмари мух з колосальної ферми.

А тим часом Міністерство здоров'я Китаю спростовує твердження про те, що свинячий грип, від якого страждають люди, прийшов з Китаю.

Повідомляється, що на сьогоднішній день у Китаї "не зареєстровано жодного випадку захворювання людей свинячим грипом, не відзначено жодного випадку такої хвороби у свиней".

За словами експертів, вірус A/H1N1 містить генетичний матеріал різних версій грипу, що зазвичай зустрічається у свиней та птахів.

Вірус поширюється повітряно-крапельним шляхом через прямий і опосередкований контакт між людьми.

Інфіковані "свинячим грипом" скаржаться на неймовірну слабкість у тілі. Симптоми захворювання цією недугою - такі самі, які і звичайного грипу (висока температура, біль у горлі та дихальних шляхах, втрата апетиту тощо).

Представник Всесвітньої організації охорони здоров'я Пітер Кордінглі зазначив: "Те, що в нас було в ситуації з пташиним грипом, і чого немає в теперішній ситуації - це те, що в людини, інфікованої пташиним грипом, симптоми з'являлися приблизно тоді ж, коли він занедужував. І якщо така людина проходила через рамки (пристрої, які міряють температуру), то його можна було виділити. У вас виявляли температуру, вас відводили вбік і докладно розпитували про маршрут подорожі, а в разі потреби ізолювали".

"З цим вірусом все по-іншому. Ви можете пройти через рамку, будучи інфікованим, і вона не зафіксує ніяких симптомів. Його дуже важко відстежити", - сказав він, пише ВВС.

Реклама:

Головне сьогодні