Платні послуги привчать студентів до дисципліни, вважають у МОН

— 30 квітня 2009, 17:00

Так у міністерстві прокоментували постанову Кабінету міністрів від 14 квітня, якою розширюється список платних послуг, які можуть надавати вищі навчальні заклади.

Зокрема, міністерство доручило вищим навчальним закладам, згідно принципу університетської автономії, розробити порядок, номенклатуру і обсяги платних послуг.

Відповідний механізм керівництво вищого навчального закладу повинно розробити за участі представників студентського самоврядування та профспілок.

[L]

Постанову Кабінету міністрів міністерство називає вдосконаленням механізму надання платних послуг державними навчальними закладами.

У документі передбачено, що студенти й надалі користуватимуться послугами, пов'язаними з навчальним процесом безкоштовно, проте платитимуть за додаткові, зауважують у міністерстві.

Користування бібліотекою, інтернетом, складання іспитів, заліків, лабораторних, відвідання басейнів, спортзалів під час навчального процесу є неоплачуваними, наголошують у відомстві.

"Студент має певні права та обов'язки. Право отримувати стипендію, проживати в гуртожитку, мати доступ до матеріальної бази університету", - зазначив заступник міністра освіти і науки Петро Куліков.

"До обов'язків того, хто навчається, входить своєчасне відвідування лекцій, семінарів, практичних та лабораторних. Якщо студент прогуляв заняття, чи пропустив не з поважних причин, це вимагає додаткових витрат часу викладача та коштів держави", - пояснив він.

"А кому це вигідно?! Держава не може платити за все. Тому визначені платні послуги сприятимуть більш відповідальному ставленню студента до навчання загалом", - переконаний Куліков.

У міністерстві також відзначають, що прийняті урядом зміни до постанови Кабінету міністрів дозволяють університетам максимально розширити науково-дослідницьку діяльність та експериментальні роботи.

Реклама:

Головне сьогодні