МОН хоче дозволити переривати навчання студентам, в яких немає грошей

— 30 квітня 2009, 21:01

На переконання міністерства, цей законопроект може призвести до дефіциту коштів в університетах, які повинні виплачувати заробітну плату викладачам, здійснювати оплату комунальних послуг і поновлювати матеріальну базу.

Очевидно, відсутність надходження коштів заблокує проведення навчального процесу, особливо тих напрямів та спеціальностей, де малий обсяг державного замовлення, додають у МОН.

[L]

Закон про відтермінування може спричинити соціальну напругу в студентському середовищі, оскільки видатки на навчання будуть здійснюватися за кошти тих студентів, які сплатили своєчасно.

Також проект закону вимагає розробки та прийняття нормативно-правового документа для унормовування критеріїв, відповідно до яких надаватиметься відстрочка конкретному студенту та визначатиметься кількість студентів у групі, яким можна надавати відстрочку.

Адже інший підхід може спричинити колапс економічної діяльності ВНЗ, попереджає Міністерство освіти і науки.

Потребує визначеності питання механізму погашення заборгованості студентами, яким надана відстрочка на випускному курсі. Автори законопроекту повинні були визначити джерела компенсації вартості навчання студентів, яким надана відстрочка платежів.

Натомість міністр освіти і науки звернувся до ректорів про надання пільгових кредитів для навчання студентам: "В умовах, коли тисячі людей втрачають роботу, а відповідно і можливість платити за навчання дітей, відмовляти в наданні цих кредитів не можна".

У зв'язку зі складною економічної ситуацією МОН розпочало розробку механізму переривання навчання студентами з наступним поновленням студентів на підставі заяви про відсутність на даний момент оплати вартості навчання.

Наразі студент, який написав заяву на відрахування за власним бажанням, автоматично вважається таким, що відрахований з неповажних причин.

"Необхідно змінити цю практику і надати можливість поновлюватися на навчання у терміни, визначені спільно з навчальним закладом", - зазначив заступник директора департаменту вищої освіти Юрій Коровайченко.

Реклама:

Головне сьогодні