Тест

Рейтинг найскандальніших витівок Берлусконі. Відео

Проаналізувавши їх, "Українська правда. Життя" вирішила, що Берлусконі - гідний суперник столичного мера Леоніда Черновецького в епатажних публічних висловлюваннях.

Журналісти британського видання The Daily Telegraph опублікували список найвідоміших експресивних витівок італійського прем'єра Сільвіо Берлусконі.

Рейтинг складений одразу після того, як відбулися дві значні зустрічі голів європейських країн - ювілейний саміт НАТО і саміт G20 у Лондоні. На обох цих зустрічах був присутній і Берлусконі, чия поведінка активно обговорювалася в європейських ЗМІ.

1. Квітень 2009 року

Найскандальнішою витівкою прем'єра Італії визнано поведінку на нещодавньому саміті НАТО. Так, Берлусконі пропустив всю протокольну частину та хвилину мовчання по загиблих вояках в операціях НАТО, бо розмовляв по мобільному телефону.

На зустріч політик приїхав не звертаючи уваги на господиню форуму, німецького канцлера Ангелу Меркель. Остання декілька раз показувала жестами Сільвіо, що його всі чекають.

Але італієць, не зважаючи ні нащо, продовжував розмову.

Відео того, як Берлусконі проговорив по телефону важливі моменти під час саміту НАТО

2. Квітень 2009 року

Напередодні цього, на саміті G20 всі учасники фотографувалися на пам'ять з королевою Великобританії Єлизаветою II. Однак Берлусконі замість того, щоб просто позувати, почав занадто бурхливо виражати радість через зустріч з президентом США Барком Обамою.

Це не надто сподобалося королеві, яка навіть роздратовано сказала італійському прем'єру: "Навіщо так кричати?!".

Королева незадоволена поведінкою Берлусконі

3. Березень 2009 року

72-річний Берлусконі пояснив, що розбіжність у поглядах на економічну кризу з Барком Обамою полягає у том, що він "блідніший" за президент США.

"Я блідніший за нього, бо давно не засмагав. Він гарний, молодший і вищий", - сказав тоді італієць.

Крім цього, у листопаді 2008-го року Берлусконі привітав Обаму з перемогою у виборах, назвавши його "гарний, молодий, а також засмаглий".

Представники європейських урядів не оцінили жарт прем'єра Італії про засмагу Обами. Сам же Берлусконі звинуватив критиків у відсутності почуття гумору.

4. Січень 2009 року

Тоді італієць заявив, що хоч він і розглядає можливість розміщення 30 тисячі вояків у італійських містах, але все одно ніколи не буде достатньо солдатів, що вберегти італійських красунь "від зґвалтувань".

5. Січень 2007 року

Берлусконі звернувся до колишньої стриптизерки та фотомоделі Маре Карфаньеє зі словами:

[L]"Я б пішов за вами на край світу. Навіть на безлюдний острів. Якби б я був ще не одружений, то одружився з вами прямо зараз".

Колишня актриса та дружина прем'єр-міністра Вероніка Ларіо, яка молодша за нього на 20 років, відреагувала на витівку коханого відкритим листом. Це звернення було опубліковано на головній сторінці видання La Repubblica. У ньому ображена Ларіо вимагала вибачень.

В решті решт вона їх отримала. А Мара Карфанья отримала крісло міністра з проблем рівних можливостей в уряді Берлусконі.

6. Липень 2003 року

Німецький політик Мартін Шульг звинуватив італійського прем'єра у зв'язках з мафією. На цей закид Берлусконі відповів:

"Я знаю, що в Італії є людина, яка знімає фільм про нацистські концентраційні табори, - я гадаю вам дуже підійде роль Капо (ув'язнений, який став охоронцем)".

Пізніше Сільвіо заявив, що це був лише жарт.

7. 2006 рік

Майже три роки тому Берлусконі образив КНР своїм висловлюванням.

"Прочитайте чорну книгу комунізму і знайдете, що при Мао у Китаї не їли дітей, їх варили і удобрювали ними поля", - сказав тоді прем'єр.

Пізніше італієць визнав, що його жарт був "сумнівним".

8. 2005 рік

Сільвіо Берлусконі заявив, що мусів знову застосувати свій "шарм плейбоя", щоб переконати пані прем'єр-міністра Фінляндії про створення штаб-квартири ЄС з безпеки харчових продуктів у італійському місті Парма, а не у Фінляндії.

При цьому Берлусконі додав, що "Парма асоціюється з гарною кухнею, а фіни навіть не знають, що таке прошутто (сиров'ялена шинка)".

9. Свого часу італійський прем'єр-міністр порадив інвесторам Нью-Йрку співпрацювати з Італією, бо тут красивіші секретарки.

"Ще однією причиною для інвестування в Італію є те, що у нас є гарні секретарки ... чудові дівчата ", - сказав тоді Берлусконі.

10. Під час зустрічі групового фото лідерів ЄС у 2002 році італьський політик поставив "ріжки" над головою іспанського міністра іноземних справ.

Тоді Берлусконі заявив, що він "просто пожартував" і намагався розвеселити групу бойскаутів, які були поруч. Однак його жест був прийнятий недоречним на міжнародному саміті.