Українці тепер купують удвічі менше мобілок

— 9 квітня 2009, 14:00

Прогноз на 2009 рік більш ніж невтішний - продажі скоротяться ще вдвічі, пише "Дело".

Основна причина падіння продажів - відсутність споживчого кредитування та різке падіння купівельної спроможності населення.

"Практично половина всіх мобільних телефонів торік продавалася в кредит. Зараз же змінюється структура споживання. Будуть купувати дешеві (телефони), дорогі підуть у тінь", - пояснює фахівець консалтингової компанії Netton CG Роман Химич.

Криза стала причиною того, що продажі телефонів не тільки зменшуються в кількості, але й погіршуються в якості.

Як відзначають аналітики, попит змістився в економсегмент.

"Частка продажів преміум-сегменту (телефони дорожчі 400 доларів) у березні цього року зменшилася на 3%. Водночас продажі економсегменту (до 130 доларів) збільшилися на 6%", - пояснює менеджер у зв'язках із громадськістю компанії "Евросеть" Уляна Смольська.

Як пояснюють у компанії, причина цього не лише у браку зайвих коштів у населення, але й у девальвації гривні. Так, якщо середня вартість телефону в доларовому еквіваленті зменшилася за рік на 19%, то в гривнях, навпаки, збільшилася на 20%.

Очікувати зростання продажів не варто, особливо після ухвалення нових правил увезення в Україну мобільних телефонів, зазначає видання. Адже тепер протягом 10 днів після ввезення телефонів імпортер має надати в Український державний центр радіочастот списки IMEI (ідентифікаційний номер) апаратів.

[L]

Після того як постанова набуде чинності, ціни на телефони зростуть, адже більша частина (близько 80%) телефонів в Україну завозилася за "сірими" схемами, пише газета.

Керівник департаменту зовнішньої аналітики холдингу Unitrade Group Микола Коломієць прогнозує, що в 2009 році на українському ринку буде реалізовано близько 4 мільйонів мобільних телефонів на загальну суму близько 540 мільйонів доларів, що вдвічі менше, ніж у 2008 році (7,9 мільйонів телефонів).

Різке падіння продажів призвело до того, що склади компаній заповнені мобільними телефонами, закупленими ще минулого року. На думку аналітиків, ці запаси не будуть розпродані до осені.

"Це вплинуло й на постачання мобільних телефонів у країну. За прогнозами, імпорт мобілок в Україну у 2009 році скоротиться мінімум удвічі", - резюмує регіональний менеджер компанії ІDС Володимир Поздняков.

Реклама:

Головне сьогодні