Тест

В Україні ввели нові правила поштового зв'язку - з'явились "виборчі" послуги

Нові правила надання послуг поштового зв'язку вступили в дію 6 квітня цього року.

Відповідна постанова ухвалена Кабінетом міністрів 5 березня, повідомили УНІАН у Державної адміністрації зв'язку.

За даними заступника міністра транспорту й зв'язку - голови Держадміністрації зв'язку Олега Проживальського, документ було підготовлено Мінтрансзв'язку за власною ініціативою.

Заступник міністра зазначив, що докорінний перегляд правил надання послуг поштового зв'язку був зумовлений, перш за все, змінами у вітчизняному законодавчому полі.

"Нормативно-правовий документ у новій редакції враховує також потреби, вимоги і побажання користувачів щодо послуг поштового зв'язку світового рівня якості і захисту їхніх прав, а також висуває підвищені вимоги до діяльності суб'єктів господарювання в цій сфері", - зазначив Проживальський.

Правила надання послуг поштового зв'язку в новій редакції, зокрема, доповнені новим розрядом поштових відправлень - "виборчі". Це поштові відправлення Центральної виборчої комісії, виборчих комісій, з виборів народних депутатів, президента України, комісій із всеукраїнського референдуму, які приймаються для пересилки в період проведення відповідних виборів.

Серед новацій у нових правилах - можливість пересилки поштових відправлень наземним, водним чи повітряним транспортом або комбіновано, тоді як раніше передбачались пересилки лише наземним і повітряним шляхом.

Відтепер адресату повідомляється про надходження адресованого йому поштового відправлення, поштового переказу за телефоном, зазначеним відправником на поштовому відправленні, бланку поштового переказу, чи відповідним повідомленням.

Нові Правила надання послуг поштового зв'язку визначають, зокрема, перелік соціально значущих універсальних послуг поштового зв'язку; зобов'язання операторів поштового зв'язку; перелік забороненого до пересилки в поштових відправленнях вкладення; порядок оплати послуг; терміни зберігання поштових відправлень, переказів тощо. Документ встановлює і режим роботи об'єктів поштового зв'язку (раніше це потребувало узгодження з місцевим органом виконавчої влади чи органом місцевого самоврядування).

Нові правила також передбачають можливість пересилки пріоритетних поштових відправлень, що відповідає вимогам Конвенції Світового поштового союзу і дозволяє надавати користувачам новий вид послуги значно вищої якості.

"Реалізація Правил надання послуг поштового зв`язку в новій редакції сприятиме і більш широкому задоволенню потреб користувачів, і більш ефективній діяльності підприємств, зокрема, з впровадження новітніх технологій і поліпшення виробничих процесів", - запевнив Проживальський.