Найдорожчі українські художники

А сума, заявлена в галереї або на вітчизняному аукціоні, може не збігатися з тією, за яку насправді буде продана картина. Підсумкова вартість покупки, що якщо і фіксується, то офіційно не розголошується.

Через недосконалість арт-менеджменту в Україні більшість митців продовжують продавати свої твори виключно через власну майстерню. І тут вже зробити якість висновки про ціноутворення та об'єми продажів стає неможливим.

Втім, провівши власне розслідування, журнал "Фокус" склав свій ТОП-10 найдорожчих українських художників.

За версією видання, першу сходинку в цьому рейтингу посідає Арсен Савадов. У лютому 2007 року фото з серії "Донбасс-Шоколад" пішло з молотка за 17,8 тисяч доларів. Сума доволі велика, тим паче, що мова йде про фото, а не картину.

Після цього вартість полотен Савадова зросли. Як пише "Фокус", сьогодні Савадов вважається найдорожчим сучасним українським художником. Вартість великої картини рук його авторства може коштувати навіть 100-120 тисяч доларів.

Арсен Савадов (по центрі) - номер 1 у рейтингу

Трохи дешевшими є роботи "Митця-борця" Василя Цаголова. Як зауважує "Фокус", особливістю Цагалова можна назвати те, що він є одним небагатьох українців, чиї роботи потрапляють на вторинний ринок.

Тобто колекціонери перекуповують їх один в одного, підвищуючи при цьому ціну картин. Вартість його робіт великого формату сягають 80-100 тисяч у.о.

Василь Цаголов - другий
Третє місце посіла художниця Євгенія Гапчинська, найдорожча робота якої в персональній галереї коштує $ 100 тис. Цікаво, що якщо Цаголов і Савадов зовсім скоро повезуть свої роботи на Sothbey's, то роботи Гапчинської для участі у спільній виставці українських і російських художників організатори Sothbey's не відібрали.

Чого не скажеш про Іллю Чічкана та Олександра Ройтбурда, які посіли у рейтингу "Фокуса" четверте і п'яте місце відповідно. Вартість їхніх робіт на внутрішньому ринку становить близько $ 40 тис.

Євгенія Гапчинська - третя, якщо вірити "Фокусу"
Друга п'ятірка найдорожчих вітчизняних художників виглядає в так: Олександр Гнилицький, Олег Пінчук, Олег Тістол, Павло Маков, Максим Мамсіков. З перелічених "найдорожчих художників" не поїде на Sothbey's лише Олег Пінчук.

Але останній не дуже цим переймається.

"Реально я, мабуть, найдорожчий скульптор в Україні. Серед художників я теж найдорожчий", - не надто скромно зауважує Олег Пінчук. І хоча мистецтвознавці про Пінчука не говорять серйозно, художника це не хвилює: вартість невеликої скульптури Пінчука може становити 17 тисяч у.о.

Найдорожчі українські художники за версією журналу "Фокус"
(дані та розподіл місць зазначено за інформацією журналу)

Місце у рейтингу

Художник

Приблизна вартість полотен, $ тисяч

1 місце

Арсен Савадов

100-150

2 місце

Василь Цаголов

80-100

3 місце

Євгенія Гапчинська

Офіційно найдорожча робота коштує 100 тис.

4 місце

Ілля Чічкан

40

5 місце

Олександр Ройтбурд

25-30

6 місце

Олександр Гнилицький

25-30

7 місце

Олег Пінчук

17

8 місце

Олег Тістол

15-20

9 місце

Павло Маков

20

10 місце

Максим Мамсіков

10-15

Втім, у рейтинг "Фокуса" не потрапили такі дорогі художники як Оскана Мась. Естімейт її картини Drive, яку незабаром спробують продати на Sothbey's становить 10-15 тисяч фунтів.

[L]За таку саму суму спробують продати і картини Марини Скугарєвої та Віктора Покиданця.

Приблизно стільки ж коштують і роботи Влади Ралко на цьому міжнародному аукціоні.

Цікаво, що експертне опитування, яке проводили укладачі ілюстрованого видання "ТОП-100 Сучасне мистецтво України періоду незалежності" розмістило згаданих нами художників у зовсім іншій послідовності:

Павло Маков - 5 місце, Олег Тістол - 8 місце, Олександр Гнилицький - 15 місце, Олександр Ройтбурд - 18 місце, Василь Цаголов - 20 місце, Ілля Чічкан - 21 місце, Арсен Савадов - 25 місце, Олег Пінчук - 38 місце, Влада Ралко - 49 місце, Максим Мамсіков - 57-місце, Марина Скугарєва - 62 місце.

А от Оскана Мась - лише 105. Віктор Покиданець - 178.

Усі фото Дмитра Ларіна

Реклама:

Головне сьогодні