Маркування продуктів із ГМО не знижує ризики для здоров'я українців - експерт

— 26 травня 2009, 18:19

У цьому впевнена перший заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, повідомляє "Інтерфакс".

"З 1 липня українці зможуть реалізувати своє конституційне право на інформацію в питанні ГМО-продуктів. Це - значне досягнення для країни. У той же час у відношенні зменшення ризиків для здоров'я громадян і проблем українського біорізноманіття - тут ще непочатий край роботи", - заявила експерт.

За словами Тимочко, на сьогодні в Україні існує низка документів, що регулюють використання ГМО, однак вони є недосконалими з багатьох пунктів.

На її думку, відповідно до постанови уряду про порядок державної реєстрації ГМО, викликає побоювання той факт, що при ввезенні в країну продуктів харчування, косметичних і лікарських препаратів, що містять ГМО, при проведенні державної екологічної експертизи застосовуються занадто лояльні вимоги до заявника.

Так, інформація про призначення, вид і спосіб застосування даної продукції може вказуватися в довільній формі.

"У цьому ми бачимо шпаринку для проникнення ГМО, що є шкідливими як для здоров'я людини, так і для навколишнього середовища", - зазначила експерт.

Крім того, Тетяна Тимочко повідомила, що відповідно до цієї ж постанови Кабміну, прийнятій у лютому, не прописаний порядок відстеження виконання заявниками українських правових норм у відношенні ГМО.

Має істотні недопрацювання і постанова уряду про порядок видачі дозволу на транзитне переміщення не зареєстрованих в Україні ГМО.

"У цілому необхідний документ відкриває доступ у країну, хоч і транзитом, ГМО, по відношенню до яких вітчизняні лабораторії не завжди можуть вчасно оцінити ймовірні ризики", - зауважує експерт.

Як зазначила Тетяна Тимочко, значно розумніше до питання врегулювання ГМО підійшла Молдова, де відповідно до норми закону, заборонені ввезення і використання заборонених у Європейському Союзі ГМО.

Європейське законодавство, підкреслила експерт, - одне з найбільш розвинутих у світі у відношенні регламентації поводження з ГМО.

Крім того, за її словами, сусідня держава законодавчо зобов'язала оплачувати реєстрацію й експертизу ГМО зацікавлену сторону, на відміну від України, де подібні процедури проводяться за державний рахунок. Таке рішення Молдови забезпечить їй, з одного боку, економію бюджету, з іншої - розвиток науки в цій галузі, додала експерт.

[L]

Нагадаємо, харчовi продукти, що мiстять генетично-модифiкованi організми або виготовленi з використанням ГМО, пiдлягають обов'язковому маркуванню з 1 липня цього року.

Згiдно з постановою Кабiнету мiнiстрiв вiд 13 травня, що оприлюднена на сайтi Верховної Ради, продукт треба маркувати, якщо вмiст ГМО в ньому або сировинi для нього перевищує 0,1%.

У разi вiдсутностi генетично-модифiкованих організмів у продуктi або якщо його вмiст менший, нiж зазначено, може бути використане маркування "Без генетично-модифікованих організмів ".

Реклама:

Головне сьогодні