Тест

Рада заборонила куріння у поїздах і маршрутках

Верховна Рада прийняла у другому читанні законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я".

За законопроект проголосував 345 депутат при необхідних 226: 136 з БЮТ, 126 з Партії Регіонів, 38 з НУНС, 27 з КПУ та 18 з Блоку Литвина.

Відтепер з 1 січня 2011 року на упаковках тютюнових виробів будуть не лише текстові попередження, але й малюнки. Вони будуть займати 50% з лицевого та зворотного боку пачки.

Також законопроектом передбачена повна заборона куріння:

- у закладах охорони здоров'я, навчальних закладах незалежно від форми власності і підпорядкування;

- у спортивних спорудах;

- у закладах, підприємствах та організаціях культури;

- у залах чекання пасажирів на залізничних, авто - і аеровокзалах;

- у вагонах поїздів, автобусах, таксі, включаючи маршрутні таксі, тролейбусах, трамваях, метрополітені;

- на територіях дитячих майданчиків.

В інших місцях та на робочих місцях куріння тютюнових виробів дозволяється лише у спеціально відведених для цього місцях.

В законопроекті визначено, що у підприємствах громадського харчування для осіб, які не курять, відводиться не менше ніж половина площі цих громадських місць, розміщеної так, щоб тютюновий дим не поширювався на цю територію.

У готелях та інших місцях тимчасового розміщення громадян для осіб, які не курять, відводиться не менш ніж 50 відсотків номерів цих готелів та/або місць розміщення, причому за невідведення такої площі або номерів буде сплачуватися штраф від однієї тисячі до десяти тисяч гривень. Законопроектом також трохи збільшено штраф для осіб, які курять у заборонених місцях, в тому числі у транспортних засобах.

Як нагадує Коаліція громадських організацій "За вільну від тютюнового диму Україну", у Рамковій Конвенції із боротьби проти тютюну зазначено: "Наукові дані недвозначно підтверджують, що вплив тютюнового диму є причиною смерті, хвороб та інвалідності".

У травні 2009 року Київський міжнародний інститут соціології провів загальнонаціональне опитування 2 008 респондентів. 72% опитаних, включаючи 62% нинішніх курців, підтримують законодавчі зміни, спрямовані на те, щоб медичні попередження на пачках сигарет мали більший розмір і містили зображення для кращої подачі інформації про небезпеку вживання тютюну.

Опитування також підтвердило тенденцію до зменшення поширеності куріння в Україні. Якщо у 2005 році курили 41% дорослих жителів України, то у листопаді 2008 року поширеність тютюнокуріння зменшилася до 35%, а у травні 2009 року - до 31%.