СБУ затримала банду, яка продавала 10-річного хлопця на органи. Фото

— 17 червня 2009, 14:23

Днями декілька жителів донецького міста Краматорськ намагалися продати 10-річного хлопчика на органи, повідомляє прес-служба Служби безпеки України.

У ході спеціальної операції із залученням спецпідрозділу СБУ "Альфа" торгівці дітьми були затримані при спробі продати неповнолітнього за 35 тисяч доларів США з метою вилучення у нього у подальшому внутрішніх органів для проведення хірургічних операцій трансплантації.

Пізніше виявилося, що члени злочинного угруповання знайшли безпритульного Сашка 1998-го року народження на залізничному вокзалі Слов'янська

10-річний хлопець був вихованцем місцевого інтернату, до якого він потрапив як дитина без батьківської опіки. Справа у тому, що мати Саші за рішенням суду була позбавлена батьківських прав, а ім'я батька було записане у свідоцтві про народження зі слів матері.

Через кілька місяців перебування у інтернаті хлопець з невідомих причин звідти втік, а невдовзі потрапив у поле зору торгівців людьми.

Останні пересвідчилися, що Сашка ніхто не шукає й обманом втерлися у довіру хлопця.

Так лідер зловмисників пообіцяв дитині влаштувати його в спортивну школу, для чого начебто було потрібно пройти відповідне обстеження. На час медичного огляду Сашко мав пожити в тимчасовому помешканні під наглядом дорослих.

Насправді ж медичні довідки були необхідні зловмисникам для підтвердження відсутності у хлопця хронічних хвороб і підняття ціни на "живий товар".

Утримуючи дитину на різних орендованих квартирах, зловмисники через Інтернет активно підшукували покупця - за підготовленого до продажу хлопця угруповання вимагало 60 тисяч євро.

На щастя, торговці дітьми потрапили на гачок СБУ. Так роль потенційного покупця переконливо зіграв оперативний співробітник.

Останньому під час торгів навіть вдалося зменшити ціну за хлопчика майже вдвічі.

А про цинізм зловмисників свідчить їхня відповідь на запитання, поставлене оперативником у ході цих перемовин щодо можливого вилучення нирки у дитини.

"Робіть що завгодно. Нам не цікаво", - відповіли вони.

Членів угруповання затримали одразу після того, як вони отримали гроші, а дитина опинилася в автомобілі правоохоронців.

За матеріалами СБУ прокуратура Донецької області порушила кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.149 Кримінального кодексу України (торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини, вчинені організованою групою з метою вилучення у потерпілого органів чи тканин для трансплантації чи насильницького донорства).

Відповідно до законодавства України за скоєння такого злочину передбачено позбавлення волі від 8 до 15 років.

Стосовно трьох затриманих учасників угруповання рішенням суду обрано запобіжний захід - утримання під вартою. Затримані, користуючись процесуальним правом, подали апеляційну скаргу щодо зміни запобіжного заходу, однак суд цю скаргу не задовольнив, наразі зловмисники утримуються у Донецькому слідчому ізоляторі.

Реклама:

Головне сьогодні