Знайшовся правнук найстарішого дуба України

— 2 червня 2009, 15:45

Знайдений дуб заввишки шість сантиметрів є "нащадком" дуба Максима Залізняка у Холодному Яру (Черкаська область), пише УНІАН.

За словами генерального директора Національно-культурного заповідника "Чигирин" Василя Полтавця, ніхто з працівників заповідника не сподівався, що у найстарішого дуба України з'явиться "Правнук", адже зазвичай у такому віці дерева повністю припиняють плодоносити.

Знайдений дубочок отримав звання "Правнука" через те, що біля 25-метрового дуба Максима Залізняка, якого ще називають "Дідом", росла його родина з двох дубів - "Син" та "Онук".

До речі, працівники заповідника поділилися ще однією радістю - найстарший дуб України ще продовжує рости.

Цей факт виявили минулого літа, коли заміряли розмір дерева й побачили, що воно стало на цілий метр вищим. Окрім цього стовбур дуба став товстішим на 10 сантиметрів і тепер має 9 метрів у обхваті.

Нагадаємо, дуб Максима Залізняка є найстарішим дубом в Україні та вважається одним із природних чудес України.

Так, у 1972 році дуб отримав статус державної пам'ятки природи місцевого значення (ботанічний релікт).

Крім цього дуб Залізняка є найбільшим деревом в Україні та одним з десяти найбільших дерев у Європі.

За легендою, під кроною українського дуба збиралися повстанці на чолі із Северином Наливайком. Саме під цим дубом давали клятву гайдамаки - боротися з польським засиллям, не жаліючи життя. Збиралися тут і воїни Холодноярської республіки.

Шість разів дуб Залізняка вражали блискавки, розриваючи його стовбур, проте, дуб вистояв.

У 1997-1998 роках дуб почав засихати. Аби його врятувати, в свердловини глибиною 70 метрів навколо стовбура закачали спецдобрива.

Реклама:

Головне сьогодні