До осені в Україні буде мережа лабораторій для перевірки продуктів на ГМО?

— 23 червня 2009, 15:23

Указ президента "Про стимулювання розвитку підприємницької діяльності в умовах світової фінансової кризи" від 22 червня, зокрема, зобов'язує Кабінет міністрів до 1 вересня створити мережу лабораторій з перевірки продуктів на предмет вмісту генетично модифікованих організмів (ГМО).

При цьому в указі не названа точна кількість лабораторій і джерела фінансування.

У Держспоживстандарті вважають, що таких лабораторій має бути не менше 15-ти, а вартість кожної з них складає від 250 тис. до 1 млн. грн. Між тим у ДП "Укрметртестстандарт" вважають, що мережа лабораторій може бути створена на госпрозрахункові кошти Держспоживстандарту, пише "Комерсант-Україна".

За словами начальника відділу зі зв'язків із громадськістю Держспоживстандарту Олега Хомина, зараз в Україні існують 5 лабораторій, у яких може проводитися аналіз продуктів на предмет вмісту ГМО.

Начальник науково-дослідного центру випробувань продукції ДП "Укрметртестстандарт" (підприємство, яке входить до структури Держспоживстандарту) Володимир Семенович розповів, що протягом минулого року його лабораторія досліджувала близько 1 000 зразків продукції, що призначалася на експорт.

"Сьогодні кількість звернень до нас зросла в декілька разів. Ми вправляємося з цим напливом. І якщо буде потрібно, готові працювати у дві зміни", - підкреслив він. Як вже писала "Українська правда. Життя", для дослідження кожного зразка потрібно близько 3-х днів, вартість аналізу - 495 грн.

Як повідомили в Держспоживстандарті, такі лабораторії потрібні в кожному обласному центрі - принаймні, їх має бути не менше 15.

За словами Хомина, відкриття нової лабораторії, яка може встановлювати факт наявності ГМО, обійдеться в 250-300 тис. грн, а лабораторії, здатної визначати відсоток умісту ГМО в продуктах, - приблизно в 1 млн. гривень.

Між тим, у Держспоживстандарті вважають, що мережа таких лабораторій може бути створена у визначений президентом термін на базі вже наявних потужностей. Зокрема, як повідомило джерело в керівництві "Укрметртестстандарту", устаткування для лабораторії, яка встановлює факт наявності ГМО в продуктах, коштує близько 150 тис. грн.

[L]

"Немає потреби відкривати дорожчі лабораторії (для визначення процентного вмісту ГМО в продуктах) у всіх обласних центрах", - пояснив Хомин.

Він також підкреслив, що "Укрметртестстандарт" запропонував створювати лабораторії "на госпрозрахункові кошти Держспоживстандарту", без залучення бюджетних коштів.

Як відомо, 13 травня Кабмін України затвердив порядок обов'язкового маркування харчових продуктів, що містять більше 0,1% ГМО, яке планувалося ввести з 1 липня. Відповідно до документа, продукти з ГМО, на яких не проставлені відповідні позначки, повинні вилучатися з обігу.

Однак у минулий четвер на зустрічі з представниками підприємств харчової промисловості прем'єр Юлія Тимошенко погодилася перенести дату впровадження маркування на 1 січня 2010 року.

Причиною тому стала, зокрема, відсутність необхідної кількості відповідних лабораторій і неможливість виконати у встановлений термін усі вимоги Кабміну щодо маркування продукції. Втім, відповідного документу, який би визначив перенесення маркування на 1 січня 2010 року на урядовому порталі наразі немає.

Реклама:

Головне сьогодні