Поширені нині випадки шахрайства

За невелику суму (спочатку!) зловмисники обіцяють зняти порчу з усього майна або вилікувати смертельні хвороби. В кращому випадку після надання такої "допомоги" надходять звернення до міліції, у гіршому - людина залишається без квартири, без коштів для існування і з повним розчаруванням у людях.

Так трапилося з 18-річною Оленою. Дівчина поверталася додому, коли хтось позаду окликнув її. Оглянувшись, вона побачила жінку, середнього віку, що поспішає до неї. Коли та заглянула в очі дівчини, то сказала, що бачить порчу на її родині. І що вона, як цілителька, поки не пізно може їй допомогти.

У цей час раптово до них підбігла захекана жінка зі словами: "Як добре, що я Вас нарешті знайшла!", та почала просити допомоги в знахарки.

Для проведення обряду очищення дівчині необхідно було сходити додому, взяти всі коштовності, на яких і навис проклін, та принести незнайомці. Як заворожена Олена слухала "цілительку". Вірячи всьому що відбувається, дівчина пішла додому і винесла всі наявні ювелірні вироби. Щоб зняти порчу жінка відправилася в найближчу церкву, а Олена за вказівкою "ворожки" залишилася очікувати на вулиці разом з іншою жінкою, що бажала позбутися порчі.

Через кілька хвилин жінка відійшла і більше не поверталася. Олена, ще почекавши достатньо довгий час у повній самітності, увійшла до церкви. Коли дівчина не знайшла там "цілительки", зрозуміла, що вона втратила свої гроші, достатньо велику суму - 10 тисяч гривень.

Найчастіше "вдала угода" аферистів проходить завдяки вишуканій зовнішності самих шахраїв.

Як приклад, у барі до дівчат підходять молоді люди, знайомляться, запитують, чим вони могли б бути корисними таким чарівним створінням - загалом, залицяються.

Дівчата раді знайомству, тим більше хлопці показують себе з найкращої сторони, і починають підсвідомо довіряти новим знайомим. Не настільки, щоб віддати ключі від квартири, де гроші лежать, але можуть і від столика відлучитися, залишивши мобільний телефон або дозволяють подзвонити з його, при цьому не протестуючи, коли невідомий разом з телефоном виходить на вулицю і в гості до себе додому запросити після 2-х годинного знайомства, не виявивши ранком ні нового знайомого ні мобільного телефону.

Звертається із заявою в міліцію не кожна і, в основному, не безпосередньо відразу ж після

виявлення зникнення майна, а в кращому випадку, через кілька годин. Чи то сумніваються про необхідність обнародування факту нового знайомства, чи сподіваються на совісність шахраїв - загадка.

Достатньо велика кількість на сьогоднішній день фактів шахрайства стосовно пенсіонерів.

До людей похилого віку приходять, як правило, дві жінки й, представившись працівниками соціального забезпеченнями, фонду ветеранів ВВВ і т.п., повідомляють пенсіонерам про те, що вони нібито їм принесли доплату до пенсії.

Старенькі на радощах навіть не цікавляться посвідченнями своїх гостей та впускають незнайомців у свій будинок. Зловмисниці діють за давно напрацьованою схемою. Одна з жінок, найчастіше, дістає великі купюри й просить принести здачу. Хазяї йдуть до заповітного місця своїх заощаджень, беруть необхідну суму й повертаються до "гостей".

Причому якщо зловмисниці не встигають розглянути місце заощаджень, то по кілька разів змушують стареньких ходити за грішми під різними приводами, наприклад розміняти гроші на більш дрібні купюри. Після всього гості йдуть і, вже перебуваючи на порозі, різними способами намагаються відволікти увага хазяїв для того, щоб проникнути в кімнату, де пенсіонери зберігають гроші.

Наприклад, говорять, що з крану на кухні тече вода або чується запах газу. Іноді просто просять принести води запити таблетку. І поки пенсіонери в такий спосіб відволікаються, зловмисниці за лічені секунди умудряються заволодіти їхніми заощадженнями. Але ж більшість із потерпілих цієї категорії збирали ці гроші по крупицях, намагаючись забезпечити собі спокійну старість і не стати тягарем для дітей.

Найчастіше потерпілі виявляють зникнення грошей не відразу. За цей час злочинниці встигають зникнути.

[L]Працівники соціальних служб захисту, далекі й близькі родичі, організатори благодійних акцій, розиграшів - ось неповний перелік прикриттів, використовуваний особами, мета яких - заволодіння коштами людей похилого віку, людей, які на сьогоднішній день продовжують наївно довіряти оточуючим.

Ще один факт шахрайства відбувся з пенсіонеркою Надією Михайлівною. Якось раз жінці, що і так не могла похизуватися гарним здоров'ям, стало погано. Потрібних ліків під рукою, на жаль, не виявилося, але сходити за ними в аптеку викликався знайомий сусід.

Купивши все необхідне й підходячи до будинку, Микола Єгорович побачив на подвір'ї іномарку, в якій сиділи чоловік, жінка і двоє дітей. Не виходячи з автомобіля, чоловік звернувся до пенсіонера із проханням про допомогу. Він пояснив, що його родина є громадянами Чехії. Двома машинами, разом з родиною друзів, вони приїхали в Україну на заробітки.

В 10-ти км від міста відбулася аварія, внаслідок чого другий автомобіль ушкоджений, а водій перебуває у важкому стані. Зі слів невідомих Микола Єгорович зрозумів, що в лікарні відмовилися приймати потерпілого в дорожній події, тому що на його лікування потрібна велика сума грошей. На руках родичів була тільки національна валюта Чехії. В обмінних пунктах, до яких вони зверталися, обмін на українські гроші здійснити відмовилися, а шукати інші нібито просто не було часу.

"Іноземці" попросили пенсіонера допомогти й позичити їм гроші. У заставу вони залишали барсетку, в якій, за їхніми словами, знаходились документи й вищезгадані чеські крони. На доказ невідомий запропонував Миколі Єгоровичу з'їздити до ЛШМД і переконатися в правдивості своїх слів.

Пенсіонер погодився, заніс ліки додому Надії Михайлівні, пояснивши їй ситуацію, яка склалася, сів у машину до невідомих і поїхав. На шляху до ЛШМД сімейна пара постійно дзвонили "потерпілому родичу" і розмовляли з ним чеською мовою, нібито турбуючись про його самопочуття.

Невідомі демонстрували нервозність і поспішність, що, у принципі, для описаної ними ситуації було нормальним. Під'їхавши до лікарні, "чехи" просто показали пенсіонерові, що, ось тут буде лікуватися наш товариш, і вся процесія поїхала у зворотному напрямку. Повернувшись з лікарні, Микола Єгорович розповів Надії Михайлівні історію вже у всіх подробицях.

Надія Михайлівна, пожаліла невідомих, запросила їх у будинок і віддала у заставу на барсетку майже тисячу євро, 10 доларів і 600 гривень. Подякувавши за допомогу, чехи зібралися йти. Раптом господарка будинку помітила, що жінка, проходячи повз стіл, взяла золотий ланцюжок, що лежав на ньому.

Невідома, помітивши реакцію пенсіонерки, відразу поклала його на місце. Коли сімейна пара виїхала, пенсіонерка відкрила залишену їй барсетку й виявила там замість очікуваних документів і грошей нарізаний білий папір. Микола Єгорович відразу ж поїхав до ЛШМД, але там йому повідомили, що про даний факт чують від пенсіонера вперше й іноземці, що постраждали в ДТП, до них останнім часом не надходили.

Що стосується фактів, коли приходять додому невідомі, представляючись працівниками різних організацій і пропонують допомогти в здійсненні обміну грошових купюр старого зразка на нові, придбати продукти харчування або лікарські препарати за смішною ціною, нашим співгромадянам, особливо найбільш уразливої частини населення - пенсіонерам, необхідно все-таки не довіряти наосліп кожному "представникові державних служб".

МВС рекомендує громадянам бути більш пильними і обережними до сторонніх, які можуть видавати себе за співробітників Жеків, "Обленерго", благодійних служб, агентств працевлаштування, банків, управління соціального захисту й т.д.

Правильно реагуйте, якщо раптом на вулиці, на ринку - у будь-якому місці масового скупчення людей до вас звернеться невідомий з питанням - чи не ваші гроші він знайшов от тільки-но, у вас під ногами. Це таки старий виверт шахраїв.

Пам'ятайте, що в результаті ви ризикуєте залишитися без тієї готівки, що є у вас при собі.

Як і відбулося зі студенткою одного із університетів м. Миколаєва. Дівчина зняла гроші з банкомату й направлялася додому. Зупинитися її змусив лежачий на тротуарі згорток. Як тільки вона наблизилася до нього, відразу підскочив чоловік та з тремтінням у голосі запитав, чи не знаходила вона гроші. На що дівчина заперечно кивнула головою. Вказавши на згорток, хлопець сказав, що це його загублена власність. У пакеті перебувають гроші й, тому він наполягає розгорнути його для того, щоб перевірити чи всі на місці.

Дівчина не стала заперечувати. Перерахувавши гроші, чоловік сказав, що там не вистачає певної суми, і став висувати їй претензії, зображуючи із себе потерпілого. Знервувавшись від подібних обвинувачень, студентка навіть не помітила, як підійшли ще двоє хлопців.

Вони попросили, дівчину показати всі гроші, які вона має при собі. Зловмисники по кілька разів перерахували гроші й у підсумку розійшлися. А в руках студентки не залишилося ні знайдених грошей, ні власних.

За матеріалами прес-служби МВС

Реклама:

Головне сьогодні