Тест

Найбрудніші міста України

Саме такі результати одержали фахівці Держкомстату, досліджуючи кількість викинутих в атмосферу шкідливих речовин (і від транспорту, і від промисловості) за минулий рік, повідомляє газета "Сегодня".

За словами екологів, підприємства забезпечили 2/3 шкідливих викидів у повітря.

"У цілому від транспорту і промисловості протягом 2008 року в атмосферу країни потрапило 7,2 млн тон шкідливих речовин, але це на 6% менше, ніж у 2007-му, і вдвічі менше, ніж у 1990-му", - розповіла начальник відділу статистики природних ресурсів і навколишнього середовища Людмила Квашук.

А от фахівці Центральної геофізичної обсерваторії (ЦГО) кажуть, що, незважаючи на те, що по кількості викидів шкідливих речовин лідирує Кривій Ріг, найбрудніше за кількістю шкідливих речовин, що вже знаходяться в повітрі, місто - Донецьк.

На другому місці Дніпродзержинськ (Дніпропетровська область), Макіївка і Маріуполь (Донецька область).

"Найчистішими вважаються Полтава, Чернівці, Вінниця, Суми і Кіровоград", - додають фахівці ЦГО.

За даними обсерваторії, у 2008 році в 19% міст рівень забруднення атмосфери оцінювався, як дуже високий.

Це міста Донецьк, Дніпpодзержинськ, Макіївка, Маріуполь, Одеса, Дзержинськ, Горлівка, Дніпропетровськ, Лисичанськ, Єнакієве.

У 32% міст рівень забруднення оцінювався, як високий - Рубіжне, Севєродонецьк, Красноперекопськ, Запоріжжя, Слов'янськ, Херсон, Краматорськ, Ужгород, Ялта, Армянськ, Хмельницький, Луцьк, Кривий Ріг, Львів, Черкаси, Миколаїв, Алчевськ.

У 15% міст рівень забруднення оцінювався, як підвищений, у 34% міст - як низький.

Суттєвий рівень забруднення повітря обумовлено, в основному, високими середньорічними концентраціями формальдегіду, діоксиду азоту, фенолу, фтористого водню, бенз(а)пірену, аміаку, завислих речовин.

Більша кількість міст з дуже високим і високим рівнем забруднення атмосферного повітря знаходиться у Донецькій області - 8 міст, у Луганській - 4 міста, у Дніпропетровській області та АР Крим - по 3 міста.

Інші міста є центрами дев'яти областей країни. Загальний рівень забруднення повітря в Україні оцінювався, як високий, хоча порівняно з попереднім роком він дещо знизився.

Графіка газети "Сегодня", дані "Держкомстату"
Відповідно до досліджень ЦГО, Київ займає 28 місце серед 53 міст у рейтингу найбрудніших населених пунктів України.

[L]Проте, чистим містом столицю назвати не можна.

"Кількість викидів в атмосферу шкідливих речовин у два рази перевищує норму. 87% - це викиди від транспорту і 13% - промисловість", - говорить заввіділом гігієнічних проблем екології Київської СЕС Сергій Тимошенко.

У столиці є вулиці і площі більш забруднені, ніж місто в цілому. Це Московська площа, Львівська площа, Ленінградська площа, тобто головні транспортні розв'язки міста.

За словами керівника Київського еколого-культурного центра Володимира Борейка, щоб очистити міста, у першу чергу потрібно саджати більше дерев.