З середи купувати мобілку треба уважніше

Починаючи з першого липня цього року в Україні заборонено продавати ті мобілки, які не зареєстровані у спеціальній базі даних Українського державного центру радіочастот (УДЦР).

Відповідне рішення Національної комісії з питань регулювання зв'язку України було прийнято ще 5 лютого 2009 року. Згідно з ним, лише до 30 червня дозволяється реалізація в Україні терміналів, коди ІМЕІ яких не внесено до узагальненої бази даних кодів ІМЕІ.

За допомогою цієї спеціальної бази чиновники намагаються побороти сірий імпорт телефонів, який складає близько 80% усіх завезених у країну "трубок". Але для потенційних покупців мобілок такі нововведення означають, що треба ретельно перевіряти товар.

[VR]Код ІМЕІ - це міжнародний ідентифікатор мобільного обладнання, який складається з 15 цифр і є унікальним для кожного мобільного телефону. Код встановлюється на заводі при виготовленні телефону і слугує для його ідентифікації в мережі оператора[/VR]Справа в тому, що після 30 липня оператори мобільного зв'язку будуть підключати нові мобільні телефони абонентів лише за умови наявності його коду ІМЕІ в узагальненій базі даних.

Як засіб захисту прав споживачів від придбання нового мобільного телефону, не внесеного до бази даних, законодавством встановлено, що продавець зобов'язаний перед продажем мобільного телефону перевірити за допомогою інтернет або SMS-повідомлення наявність його коду ІМЕІ в так званому "білому списку" бази даних.

Якщо покупець все ж таки придбає телефон, код ІМЕІ якого відсутній в узагальненій базі даних, оператор мобільного зв'язку, у разі першої спроби підключення такого телефону до мережі після 30 липня, надішле абоненту SMS-повідомлення з попередженням про відключення цього мобільного телефону від мережі через три місяці.

[L]При цьому під час підключення цього апарата його код ІМЕІ заноситься до так званого "сірого списку", який ведеться в базі даних.

Тимчасове відключення з повторним підключенням терміналу до мережі цього або іншого оператора не зупиняє відлік трьохмісячного терміну.

Протягом трьох місяців абонент, за наявності визначених законодавством підстав, може подати до Українського державного центру радіочастот документи на внесення цього телефону до "білого списку" бази даних або через три місяці цей телефон буде внесено до "чорного списку" і його подальше використання в мережі операторів мобільного зв'язку України стане неможливим.

Як повідомили нам в УДЦР, усі ці підключення є абсолютно безкоштовними.

Так само у центрі запевнили "Українську правду. Життя", що іноземці, які на території України купують сім-карти і вставляють їх у свої телефони, можуть спокійнісінько ними користуватися.

Як же захистити себе від того, щоб не придбати мобільний телефон, який оператори мобільного зв'язку відмовляться підключати до мережі з тієї причини, що код ІМЕІ терміналу не внесено до бази даних?

"Українська правда. Життя" публікує рекомендації Українського державного центру радіочастот усім потенційним покупцям мобілок.

Для того, щоб бути впевненим в мобільному телефоні, який купується, його законності, треба здійснити декілька етапів його перевірки:

1. Перш за все, покупець повинен перевірити автентичність коду ІМЕІ мобільного телефону, нанесеного на його платі відповідності (фірмовій етикетці), що розміщена на корпусі мобільного телефону під акумулятором, та на заводській упаковці.

Якщо вони не співпадають, то доцільно відмовитися від придбання такого телефону.

2. Якщо коди співпали, слід перейти до наступного етапу перевірки, а саме: перевірити автентичність коду ІМЕІ, прошитому в мобільному телефоні і нанесеному на платі відповідності, що розміщена на корпусі мобільного телефону. Зробити це досить просто.

Треба включити телефон (у продавця для перевірки мобільних телефонів повинна бути SIM-картка) і набрати на клавіатурі *#06#. На екрані телефону з'явиться його код ІМЕІ, який необхідно порівняти з написами на телефоні та упаковці.

Якщо вони не співпадають, то треба відмовитися від придбання такого телефону, щоб уникнути проблем у подальшому.

3. У разі, якщо коди співпали, необхідно за допомогою цього мобільного телефону чи мобільного телефону продавця або іншого відправити на короткий номер 307 оператора SМS з кодом ІМЕІ.

Цей номер для перевірки мобільних терміналів почне діяти після 30 червня.

Якщо SМS набирає продавець, то перед його відправкою перевірте, чи дійсно ваш код ІМЕІ відправляється для перевірки, а не якийсь інший. Через декілька секунд ви отримаєте формалізоване повідомлення щодо наявності або відсутності коду ІМЕІ цього мобільного телефону в базі даних кодів ІМЕІ.

Якщо ви отримали повідомлення про наявність коду ІМЕІ цього телефону в так званому "білому списку" бази даних, це означає, що мобільний телефон законно ввезено в Україну і в подальшому ви зможете підключитися до мережі будь-якого мобільного оператора, а сервісні центри виробників будуть його обслуговувати у випадку виникнення технічних проблем.

Якщо виявиться, що код ІМЕІ відсутній в "білому списку" бази даних, ні в якому разі не купуйте його, навіть не зважаючи на будь-які аргументи або обіцянки продавця.

Перевірку наявності коду ІМЕІ можна також здійснити за допомогою інтернету на сайті Українського державного центру радіочастот, який веде базу даних.

Так виглядає база ІМЕІ. Усі фото газети "Сегодня"
Згідно нового законодавства, можливість такої перевірки має бути надана в кожному пункті реалізації після 30 червня 2009 року.

Крім того, пам'ятайте, що нормативно-правові акти також встановлюють вимоги до пунктів продажів мобілок:

- у кожному пункті реалізації терміналів повинна бути забезпечена можливість перевірки наявності в узагальненій базі даних кодів ІМЕІ мобільних терміналів, що купується;

- пункт реалізації має бути обладнаний комп'ютерною або іншою технікою з доступом до мережі інтернет;

- у кожному пункті реалізації у присутності покупця повинна бути забезпечена можливість перевірки справності та виконання всіх заявлених виробником функцій термінала, що купується.

Нагадаємо, як вже повідомляла "Українська правда. Життя", всі мобільні телефони, які підключені до мережі мобільних операторів і діють у їхніх мережах на цей час, незалежно від терміну підключення, автоматично вважаються законними.

Коди ІМЕІ цих телефонів автоматично вносяться самим оператором до бази даних, яка ведеться Українським державним центром радіочастот.

Власникам цих мобільних телефонів не потрібно здійснювати жодних дій щодо реєстрації придбаних раніше телефонів та перевіряти їх легальність. Ці телефони без будь-яких обмежень будуть обслуговуватися мобільними операторами і надалі.

За матеріалами прес-служби УДЦР

Реклама:

Головне сьогодні