Вчені знайшли найчистіше небо на Землі

— 8 червня 2009, 17:46

Австралійські вчені знайшли місце на Землі із самими "чистими небесами", тобто регіон, найбільш придатний для будівництва там телескопів.

Цим місцем виявилася Антарктика. Про це повідомляє New Scientist, а препринт статті дослідників доступний на сайті arXiv.org.

У рамках дослідження астрономи вивчали різні атмосферні параметри, такі як вологість, турбулентність і середня швидкість вітру. Ці параметри є вкрай важливими для наземних телескопів.

Наприклад, підвищена турбулентність і сильні вітри можуть "змазувати" картинку, одержувану апаратами. Висока вологість також заважає спостереженням: частки води в повітрі викривляють зображення.

У результаті вчені встановили, що найкращим для астрономів місцем є так зване плато Dome A в Антарктиці. Це місце виявилося більш сухим, ніж згаслий вулкан Мауна Кеа на Гавайських островах, де розташовується безліч обсерваторій. Мауна Кеа вважається одним із найкращих місць на планеті для астрономів.

Зазначимо, що раніше дослідники припускали, що висока турбулентність повітряних потоків біля поверхні, що викликається різницею температур льоду і повітря в Антарктиці, повинна заважати спостереженню.

Однак розрахунки вчених показують, що неспокійне повітря простирається не вище 20 метрів над землею, у такий спосіб будівництво достатньо високої обсерваторії має вирішити ці труднощі.

В даний час у регіоні Dome A працює невеликий китайський автоматичний телескоп, однак дослідники закликають будувати там більш потужні інструменти для спостережень.

Астрономи вважають, що Антарктика може стати єдиним місцем на Землі, звідки можна буде спостерігати інтенсивне народження зірок у віддалених галактиках.

Lenta.ru

Реклама:

Головне сьогодні