Хемінгуея зачислили до російських шпигунів

— 10 липня 2009, 18:31

Лауреата Нобелівської премії за повість "Старий і море" було завербовано в радянські агенти у 1941-му році напередодні його поїздки до Китаю, повідомляє The Guardian.

Такі дані опубліковано у книзі "Spies: The Rise and Fall of the KGB in America" ("Шпигуни: злет і падіння КДБ в Америці"), яку видало видання Йельського університету.

Авторами книги є Джон Ерл Хенсон, Харві Клер та Олександр Васильєв. Саме завдяки Васильєву, який у 1990-х роках мав доступ до архівів КДБ, і написано "Шпигунів".

У книзі опубліковано повідомлення, що Хемінгуей "неодноразово висловлював бажання і готовність допомагати" спецслужбі при зустрічі з радянськими агентами в Гавані і Лондоні.

Та зрештою письменнику так і не було доручено жодного практичного завдання. А після того, як КДБ не отримало від Хемінгуея ніякої політичної інформації - контакти з ними було розірвано. Це сталося наприкінці 1940-х років.

Щоправда, існує версія, що відомий письменник лише прикидався шпигуном, вбачаючи у нелегальній роботі джерело літературного матеріалу.

Реклама:

Головне сьогодні